Guvernul nu a alocat inca fonduri pentru Olimpiada Internationala de Astronomie ce va fi organizata la Suceava. Vezi ce spune seful ISJ


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general al judeţului, Gheorghe Lazăr, arată într-un raport susţinut în Colegiul Prefectural Suceava, că la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, care se va desfăşura în perioada 1-11 august la Suceava, vor participa 50 de ţări din care cel puţin zece state europene. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, această olimpiadă a devenit unul din cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, reunind participanţi din peste 40 de state. Lazăr a menţionat că în anul 2013, România a obţinut primul loc la această olimpiadă.

Gheorghe Lazar

În raportul susţinut de inspectorul şcolar general al judeţului, se precizează că pentru cheltuielile privind asigurarea serviciilor de cazare, masă, săli de conferinţe, asigurarea logisticii, 40 de telescoape astronomice, consumabile, transport la sosire şi plecare a participanţilor şi pentru vizita în România a preşedintelui şi secretarului Comitetului olimpic internaţional totalul estimat este de 773.752 lei, iar pentru alocarea acestor fonduri, echivalentul a aproximativ  171.945  euro, Ministerul Educaţiei Naţionale a adresat un Memorandum Guvernului României în vederea acoperirii acestor cheltuieli. „Acest Memorandum a primit avizele în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Ministerului de Externe, Ministerului de Interne,  iar în prezent se află la Ministerul de Finanţe  după care dacă va avea aviz favorabil  urmează să fie aprobat în şedinţă de guvern. Menţionăm că acest memorandum se află din data de 29 aprilie 2014 la Ministerul de Finanţe  şi ne manifestăm îngrijorarea privind întârzierea  acordării acestor fonduri care sunt vitale pentru organizarea olimpiadei internaţionale”, arată Lazăr.

El mai arată că în ceea ce priveşte vizita în România a preşedintelui şi secretarului Comitetului olimpic internaţional, excursiile şi deplasările pentru profesori, excursiile  şi deplasările pentru elevi, materialele necesare pentru participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi pentru festivitatea de premiere, costurile estimate sunt de 166.736 lei din care ISJ Suceava are suma de 100.000 lei.  „Suntem descoperiţi cu suma de aproximativ 67.000 lei, dar ne străduim să acoperim această sumă prin implicarea unor sponsori din judeţ şi din ţară”, a arătat Lazăr.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru organizarea ceremoniilor de deschidere şi închidere a olimpiadei, care sunt estimate la 88.000 lei, ISJ Suceava a înaintat un memorandum Primăriei Suceava care a răspuns favorabil.

ISJ Suceava estimează că la această olimpiadă vor fi implicate aproximativ 600 de persoane între care 250 de elevi din 50 de ţări, 120 de membri ai Comitetului internaţional care validează subiectele şi asigură traducerea acestora, 30 de observatori străini, 40 de persoane din comitetul ştiinţific dar şi membri ai comitetului de organizare.


Intră acum și în grupul de