Vezi ce spune IPS Pimen despre scandalul privind acordarea de subventii ilegale bisericilor

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, joi, mănăstirea Dragomirna, premiată de Uniunea Europeană în acest an pentru modul în care s-a realizat restaurarea frescelor printr-un proiect cu finanţare prin POR.

IPS Pimen Suceveanul a spus, într-o discuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea, că scandalul privind acordarea de subvenţii ilegale bisericilor a fost ca „să lovească în biserică”. „Ăştia din presă, care sunt aşa cum sunt. Atâtea milioane s-au dat de stat în cazul APIA. Am făcut socoteala, la câte hectare avem, înmulţit cu subvenţia: nici un sfert. Asta a fost să lovească în biserică, să spună lumea că de ce să le dea pădurea la popi când aştia au atâţia bani”, a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor presei privind cazul subvenţiilor ilegale.

pimen si dragnea

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

 Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

 Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

 Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.