Ioan Piticari si Neculai Toma, inculpati in dosarul APIA, cercetati sub control judiciar. Benu si Moldoveanu afla vineri daca sunt cercetati in libertate


Intră acum și în grupul de

Directorul general în cadrul APIA Bucureşti, Gheorghe Dorel Benu,  directorul executiv adjunct în cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava, Delia Moldovanu,  medicul veterinar Neculai Toma şi  consilierul judeţean Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, care au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în cazul subvenţiilor agricole ilegale au fost eliberaţi joi pe parcursul serii după ce ordonanţele de reţinere au expirat.

În cazul lor Tribunalul Suceava a decis ca Toma şi Piticari să fie cercetaţi sub control judiciar. Totodată, instanţa a amânat pentru vineri pronunţarea în cazul cererii de arestare faţă de Benu şi Moldovanu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 04.06.2014, ora 22,45 până la data de 05.06.2014, ora 22,45), a inculpatului BENU GHEORGHE DOREL, director general în cadrul APIA Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:  abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, în formă continuată şi favorizarea făptuitorului.

În Ordonanţa de reţinere se menţionează că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobarea a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

20140604_141738

La constituirea grupării ce activează în cadrul APIA CJ Suceava a contribuit directorul executiv adjunct Moldoveanu Delia care a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-l astfel pe directorul general APIA Dorel Gheorghe Benu să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de Centrului Judeţean APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relaţiile foarte apropiate/de prietenie dintre avocatul respectiv şi Delia Moldoveanu. În acest context Benu Gheorghe Dorel l-a determinat pe directorul executiv al Centrului Judeţean APIA Suceava să semneze în condiţii ilegale contracte de asistenţă juridică şi de prestări serviciu, nefiind respectată legislaţiei în domeniu (OUG nr. 26/2012), prejudicind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 lei.
Rolul esenţial al directorul executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu directorul general al APIA Central Bucureşti Benu Gheorghe Dorel şi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei ( DACIS, IACS, etc ).
Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal.

De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţie şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns.

Cunoscând relaţiile apropiate ale directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia cu directorul general al APIA Bucureşti, angajaţii APIA Suceava îi solicitau acesteia sprijin pe lângă Benu Gheorghe Dorel, pentru a obţine plata preferenţială (faţă de alte centre judeţene) a unor drepturi băneşti stabilite de sentinţe judecătoreşti, ce puteau fi aprobate doar de ordonatorul principal de credite.

De asemenea, directorul general Benu Gheorghe Dorel a bugetat şi posturi pentru CJ APIA Suceava, la cererea şi după bunul plac a lui Moldoveanu Delia (de la un număr de 16 la 32), directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice Notele de fundamentare.

 Totodată, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, faţă de MOLDOVEANU DELIA, director executiv adjunct în cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită, şiomisiunea sesizării, şi faţă de TOMA NECULAI, medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinare Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:  înşelăciune, în formă continuată, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată, şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată .

În Ordonanţa de reţinere se menţionează că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 2010 -2013, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobarea a dosarelor de subvenţie din cadrul APIA Centrul Judeţean Suceava au acţionat în aşa fel, încât să fie admise la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate ori chiar pentru Aeroportul Suceava sau pârtiile de ski cu telescaun.

Astfel, au fost solicitate/acordate subvenţii, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu) , precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

Rolul esenţial al directorul executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei ( DACIS, IACS, etc ). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari , cum ar fi inculpatul Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Pentru completarea dosarelor de subvenţie cu paşapoartele animalelor, Toma Neculai a solicitat copii xerox de la DSVSA Suceava pentru 1.000 de astfel de documente.

Inculpata Delia Moldoveanu şi alte două funcţionare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind şi fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, au achiziţionat diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina de la societăţi comerciale, pe care le ofereau unor persoane cu funcţii de conducere de la APIA central Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.

În acelaşi caz, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea (începând de la data de 04.06.2014, ora 14:30, până la data de 05.06.2014, ora 14:30) a lui PITICARI IOAN, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului și consilier județean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (componenta fondurilor europene) şi înşelăciune, în formă continuată(componenta fondurilor de la bugetul de stat).

Din ordonanța de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 2010-2013, funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate nejustificat cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă, respectiv Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului (campaniile 2010, 2011 şi 2012), întreprinderea familială (I.F) Piticari Ioan(campaniile 2010,2011 şi 2012), Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic(campana 2013).

Astfel s-a reţinut faptul că, printre alţii, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi I. F. Piticari Ioan, au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au întocmit, semnat şi depus la A.P.I.A. Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea unor funcţionari ai instituției menționate, care au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 1.126.227,24 lei.


Intră acum și în grupul de