Ministrul Agriculturii a dispus controale in urma cazului APIA Suceava


Intră acum și în grupul de

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus controale privind modul în care s-au derulat programele de finanţare cu fonduri ale Uniunii Europene după scandalul APIA de la Suceava.

 Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, la nivelul APIA se află în desfășurare controale dispuse de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru identificarea și corectarea disfuncționalităților și pentru a asigura Comisia Europeană și beneficiarii plăților europene și de la bugetul de stat că activitatea APIA se va desfășura în conformitate cu legislația națională și europeană.

APIA Vatra Dornei

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

 Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

 Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de