Contestatiile fata de cercetarea sub control judiciar depuse de doua angajate APIA Suceava, admise de Tribunalul Suceava


Intră acum și în grupul de

Măsura cercetării sub control judiciar pe perioada urmăririi penale în cazul a două angajate APIA Suceava inculpate în dosarul subvenţiilor alocate ilegal a fost revocată, joi de Tribunalul Suceava.

Este vorba despre Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, cercetată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită, şi de Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA Suceava, cercetată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

eugen-mogo-preia-interimatul-la-efia-apia-suceava-5895

Totodată, Tribunalul Suceava a respins, ca tardivă, cererea făcută de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, pentru revocarea măsurii cercetării sub control judiciar.

Şerban este cercetat pentru complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest dosar sunt inculpate zece persoane între care directorul general APIA, Gheorghe Benu, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, medicul veterinar Neculai Toma şi consilierului judeţean liberal Ioan Piticari.

Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Gheorghe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.

Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.


Intră acum și în grupul de