Curtea de Apel Suceava a revocat masura arestarii la domiciliu a lui Gheorghe Benu si a Deliei Moldoveanu

Curtea de Apel Suceava a stabilit ca şeful APIA, Gheorghe Benu, şi adjunctul APIA Suceava, Delia Moldoveanu, să fie cercetaţi sub control judiciar în cazul acordării ilegale de subvenţii agricole, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Rodica Neagu-Dumitrescu.

Tribunalul Suceava a decis, în urmă cu o săptămână, ca directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu şi directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, să fie cercetaţi în arest la domiciliu, în timp ce medicul veterinar Neculai Toma şi consilierul judeţean liberal Ioan Piticari să fie cercetaţi sub control judiciar.

gheorghe dorel benu

DNA Suceava a contestat deciziile la Curtea de Apel Suceava care a revocat măsura arestării la domiciliu în cazul primilor doi care vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Astfel, Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de DNA Suceava şi a admis contestaţia formulată de Benu şi înlocuieşte măsura arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. Totodată, el nu are voie să plece de pe raza judeţului Dâmboviţa decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei, să nu se apropie de şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu Delia Moldoveanu, Stela Tănase şi Eugen Mogoş, dar şi să nu exercite profesia şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a comis faptele.

Decizia Curţii de Apel Suceava este definitivă.

O soluţie asemănătoare a fost luată în cazul Deliei Moldoveanu care are însă interdicţia de a părăsi municipiul Suceava şi să nu comunice cu Benu şi suspecţii Nicoleta Cheler, Lya Chiriac, Ionela Melania Blănariu, Stela Tănase şi Eugen Mogoş.

În cazul medicului veterinar Neculai Toma, Curtea de Apel Suceava a menţinut măsura de cercetare sub control judiciar, modificând doar obligaţia impusă ca acesta ”să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu celelalte persoane care au calitatea de părţi ori de subiecţi procesuali în cauză (martori, experţi)”  şi dispune ca el ”să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu suspecţii Ciobanu Lucian şi Blănariu Ionela Melania”.

 O măsură asemănătoare a fost luată în cazul consilierului judeţean liberal Ioan Piticari, care nu are voie să comunice cu suspectele Cheler Nicoleta şi Chiriac Lya.

 Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

 Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

 În acelaşi dosar, directorul ajunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.

 Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

  În acelaşi dosar sunt urmărite penal alte şase persoane între care şeful APIA Suceava, Eugen Mogoş.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

 Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de le