DNA cere arestarea fratelui presedintelui Traian Basescu pentru ca ar fi primit 250.000 euro

DNA a dispus, joi seara, reţinerea lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, pentru trafic de influenţă şi cere Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19:05, până la data de 20.06.2014, ora 19:05) a inculpatului BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, precizează DNA.

În ordonanţa de reţinere se arată că la începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză, se mai arată în comunicat.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.

Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, susţin procurorii.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

 

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

 

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București, se arată în comunicat.

 

DNA anunţă că atunci când împrejurările vor permite, vor fi prezentate detalii suplimentare.

 

DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Mircea Băsescu a fost audiat, joi, la DNA, la o zi după ce au fost publicate înregistrările în care apare discutând cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, despre eliberarea interlopului din închisoare.

Președintele României a negat orice intervenție în sistemul de justiție, după ce au fost publicate întregistrări video în care fratele său apare spunând că Traian Băsescu a știut despre încercările sale de a obține reducerea sentinței unui condamnat.

Președintele Traian Băsescu a negat, joi, că s-ar fi amestecat în justiție și a încercat să se delimiteze de fratele său, Mircea Băsescu.

În înregistrările difuzate de o televiziune din România, Mircea Băsescu apare vorbind cu fiul lui Sandu Anghel, care este închis pentru tentativă de omor. El a părut să recunoască primirea a 250.000 de euro (338.968 dolari) pentru a reduce pedeapsa lui Anghel și a precizat că președintele are cunoștință de acest caz.

Mircea Băsescu, care este audiat, joi, de procurorii anticorupție, a recunoscut autenticitatea înregistrărilor, însă a spus că declarațiile sale au fost scoase din context, negând orice ilegalitate

loading...