FOTO Seful SPP Suceava a fost retinut de DNA Suceava alaturi de un camatar. El e acuzat de trafic de influenta, abuz in serviciu si ca cerea taxa de protectie


Intră acum și în grupul de

 

Procurorii DNA Suceava l-au reţinut în noaptea de vineri spre sâmbătă pe şeful SPP Suceava, colonel Lucian Solcan, pentru fapte comise în perioada în care era ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava.

El este acuzat de trafic de influență, în formă continuată şi abuz in serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos.

DNA arată într-un comunicat că totoadată a fost reţinut şi Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

Lucian Solcan DNA

DNA Suceava menţionează că în urma cercetărilor procurorii au date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, rezultă că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, inculpatul Solcan Lucian, în contextul desfășurării anchetei într-un dosar penal ce privea mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră, între care şi şeful SPF Siret Nelu Fediuc,  și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.

„Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal”, se arată în comunicat.

Procurorii anticorupţie mai susţin că în anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a inculpatului Solcan Lucian, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.

În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.

politie retinere 1

Suma de bani remisă lucrătorului de poliție, a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pîrjolea Paul, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare – cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca și garanție a împrumutului.

Timp de şase luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv, celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară.

Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian, înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.

În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul.

În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecția inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu țigări sau alte produse.

În perioada 2011 – 2012, pe lângă acest împrumut, inculpatul Solcan Lucian, a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.


Intră acum și în grupul de