Inspectorul vamal Gheorghe Robu din Vama Siret acuzat de influentarea declaratiilor si pus de DNA sub control judiciar


Intră acum și în grupul de

Inspectorul vamal Gheorghe Robu din cadrul Biroului Vamal Siret a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Suceava fiind cercetat pentru că a încercat să influenţeze declaraţiile unui martor care a denunţat fapte de corupţie într-un alt dosar în care sunt inculpaţi vameşi şi poliţişti de frontieră.

Potrivit unui comunicat al DNA Serviciul Teritorial Suceava, în perioada iunie – 07 iulie 2014, inculpatul Robu Gheorghe, din cadrul S.P.F. Siret, a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată recent.

audieri parchet
În acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Robu trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța prin care s-a dispus măsura controlului judiciar;
e) să nu exercite profesia de inspector vamal.

Lui Robu i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inspectorul vamal principal Gheorghe Robu din cadrul Biroului Vamal Siret a încercat să determine un martor în procesul în care fostul şef al SPF Siret a fost trimis în judecată.

Şeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, a fost trimis în judecată, alături de alţi peste 30 de inculpaţi, între care preotul Dumitru Horga, pentru inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni, folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (9 acte materiale),  infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, condus de preotul Dumitru Horga din localitatea Cândești, Botoșani, din care mai făceau parte Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul și Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de către inculpatul Fediuc Nelu, cu funcția de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.

Grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în jud. Suceava.

La fiecare intrare în țară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.

Fiecare transport s-a efectuat pe baza informațiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu).

Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucrainiană ( 286.240 + 12.000 – din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.

Ca urmare a activităţii infracţionale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei, mai susţin procurorii DNA.


Intră acum și în grupul de