Sucevenii Liviu Goian si Liviu Cenusa, judecati pentru complicitate la luare de mita in cazul primarului Bacaului, Romeo Stavarache
Procurorii DNA l-au trimis, vineri, în judecată pe primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, pentru cinci infracţiuni de luare de mită, pe Liviu Goian pentru trei infracţiuni de complictate la luare de mită, pe Liviu Cenuşă, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, pe directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol, pentru două infracţiuni de luare de mită şi pe omul de afaceri Costel Căşuneanu pentru dare de mită.

 DNA

În rechizitoriu se arată că în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Stavarache a primit, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009,  Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei.

În luna martie 2010,  Stavarache i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu Constantin Apostol, i-a solicitat lui Cășuneanu suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009.

Toate sumele de bani au fost primite de Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Cenuţă şi Constantin Apostol.

DNA precizează că s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunuri imobile situate în municipiul Bacău ale lui Stavarache.

loading...