La Iaşi, se inaugureaza noua pista a aeroportului. La Suceava, mai dureaza


Intră acum și în grupul de

Autorităţile ieşene vor inaugura săptămâna viitoare noua pistă a Aeroportului Internaţional Iaşi, în timp ce la Suceava nu se mai aude nimic despre termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a Aeroportului “Ştefan cel Mare”.

Conducerile Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului de Administraţie R.A. Aeroportul Iaşi au anunţat miercuri că ceremonia de inaugurare a noii piste de aterizare – decolare a Aeroportului Internaţional Iaşi, considerată drept “cel mai important eveniment din viața comunității ieșene post-decembriste”, va avea loc joi, 21 august a.c., începând cu ora 9:30.

aeroport iasi

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat, săptămâna trecută că sunt deja construiţi 2.150 de metri din noua pistă, iar în noiembrie va fi terminată întreaga pistă, care măsoară 2.400 de metri. Potrivit lui Adomniţei, avioanele vor putea ateriza şi decola din 21 august pe noua pistă, urmând ca ”lucrările să continue în paralel, şi pentru finalizarea celorlalţi 250 de metri”.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, se arăta încrezător că din această toamnă, aeroportul din Salcea va fi redeschis traficului de pasageri în regim de aeroport regional, în condiţiile în care la acea vreme lucrările de modernizare erau în graficul stabilit, la unele obiective lucrările fiind chiar mai avansate decât s-a estimat.

nechifor la aeroport

Între timp, din cauza ploilor, constructorul nu a putut avansa cu lucrările, care au fost întârziate cu aproape două luni, şi există riscul ca investiţia să nu se poată inaugura în acest an, ci abia anul viitor.

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, că este extrem de îngrijorat că proiectele pe care le-a început în judeţul Suceava nu sunt continuate aşa cum se aştepta. El a spus că cel mai îngrijorat este de modernizarea aeroportului Suceava care este întârziată din cauza procedurilor birocratice ale guvernului Ponta de a nu deconta sumele investite din fondurile europene care sunt alocate pentru acest proiect.

 Flutur şi-a exprimat dezamăgirea că deşi proiectul de la aeroportul Suceava a fost început înaintea celui din Iaşi, la Iaşi va fi inaugurat în 21 august, iar la Suceava este posibil să nu se poată zbura nici în primăvara anului viitor. „De ce au putut la Iaşi? Eram în avans, dar cred că prea puţin s-a făcut. Lipsa de interes din partea guvernului în acest caz, care a dat o hotărâre de guvern pentru decontări dar nu au mai publicat-o în Monitorul Oficial”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de