Bugetul pe 2005- fonduri mari pentru protectie sociala, educatie si mediu


Intră acum și în grupul de

In proiectul bugetului pe anul viitor se preconizeaza o crestere economica de 5,1 % – 5,2 % din PIB si o inflatie de 6% pe an.

Protectia sociala, educatia si mediul sunt domeniile pentru care guvernul anunta ca va cheltui mai multi bani.

Proiectul de buget pe 2005 anunta o reducere a subventiilor din unele sectoare economice, cum ar fi mineritul.

Ministrul de finante, Mihai Tanasescu, spune ca in construirea bugetului de stat pentru anul viitor s-a tinut cont de necesitatea sprijinirii anumitor categorii ale populatiei, mai exact a persoanelor cu venituri mici.

„Cuprinde programe sociale foarte coerente. Programe care sunt indreptate spre dezvoltarea capitalului uman, programe indreptate catre tineri, catre cei care se afla in dificultate si nu in ultimul rand, catre persoanele varstnice.”

Mihai Tanasescu a mai precizat ca bugetul „a fost acceptat atat de partenerii nostri sociali, cat si de forurile internationale”.

Pentru salariati ministrul Tanasescu a anuntat o reducere a impozitelor, astfel incat limita maxima de impozitare va fi 38 %, iar cea minima de 18 %.

Impozitul pe profit va cobori de la 25 % la 19 %. Angajatorii vor avea de platit CAS-uri mai mici cu doua procente, dar salariul minim pe economie va fi majorat cu 11 procente.

Pentru bugetari guvernul a prevazut in buget o marire de 12 procente.

Pensiile mici vor ramane in continuare neimpozitate si recalcularea pensiilor inceputa inca de pe acum , va fi aplicata din prima luna a anului.

Guvernul ii va ajuta in continuare pe cei foarte saraci, prin compensarea cu 90 la suta a unor medicamente sau acordarea de ajutoare financiare unor diverse categorii de elevi si studenti.

Bani vor fi cheltuiti in continuare pentru asigurarea venitului minim garantat si a ajutoarelor pentru incalzire.

Constructia de sali de sport va fi continuata conform proiectului de buget cu un program numit ‘Sport in Cartier’ care isi propune constructia de terenuri de sport.

In fine, familiile cu un singur parinte vor primi si ele ajutor de la stat.


Intră acum și în grupul de