Intră acum și în grupul de
Reprezentantii Uniunii Europene spun ca mai sunt multe de facut pentru ca agricultura Romaniei sa reziste pe piata concurentiala europeana dupa integrarea in UE.
Comisarul european pentru agricultura, Franz Fischler, a declarat recent, la Bucuresti, ca nu este indeajuns ca, in Raportul Comisiei Europene, Romania este declarata economie de piata functionala, aratind ca agricultura Romaniei ar fi in urma cu 50 de ani.
Unul din punctele slabe care ar impiedica dezvoltarea acestui sector este mentaliatea
agricultorilor si a celor din industria alimentara care trebuie schimbata. Totodata, produsele romanesti nu indeplinesc inca standardele europene, si aceasta este una dintre conditiile majore ca Romania sa reziste pe piata europeana. In plus, spune Franz Fischler, in Romania sunt prea multi fermieri, mai multi decat e nevoie.
O treime dintre romani lucreaza in sectorul agricol. 40% din populatia tarii traieste la tara, a spus comisarul european. Este nevoie de o restructurare, e nevoie sa oferim oportunitati si in alte sectoare. Iar aceste oportunitati ar trebui create prin programe clare, stabilite de autoritatile din Romania.
Se pare ca agricultorii nu stiu exact ce se va intampla cu soarta lor, iar comisarul pentru agricultura a sugerat ca functionarii de prin ministere sa iasa din institutii, sa mearga la fata locului si sa se implice direct in aplicarea normelor europene.
Ei trebuie sa le spuna oamenilor ca numarul celor care lucreaza in agricultura e prea mare si va trebui sa scada.
Daca aceste lucruri nu vor fi facute, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va provoca un val de falimente ale micilor fermieri, cei care cresc un animal doua pe langa casa sau cultiva o suprafata mica de teren.
Un studiu al Institutului European asupra impactului aderarii asupra fermierilor romani, dat publicitatii recent, mentiona incoerenta politicilor agricole ale autoritatilor printre alte puncte slabe ale agriculturii romanesti.
Studiul atragea atentia ca integrarea va insemna disparitia marii majoritati a micilor fermieri.
Intră acum și în grupul de