Nu sunt pionul PSD-ului


Intră acum și în grupul de

Reporter- Domnule Roman, candidati pentru a treia oara la functia suprema in stat. In 1996 cind PD a atins apogeul ati obtinut 20,54%, in 2000, dupa scandalurile din coalitie ati avut 3%. Ce s-a schimbat fundamental in ultimii ani de credeti ca aveti acum sanse mai mari?

Petre Roman -S-a schimbat ceva fundamental. In primul rind ca am platit pentru asocierea cu Emil Constantinescu si afara de asta cred ca oamenii observa ca nu m-am dus nici intr-o parte nici in alta ci am ramas pe linia mea, adica sunt acelasi om in care ei cindva si-au pus increderea. Este un capital inestimabil. Sau mai exact cel mai stimabil capital.

R-Care credeti ca sunt sansele dumneavoastra reale in conditiile in care aveti contracandidati puternici?

PR-Eu am absoluta convingere ca profilul presedintelui Romaniei este mult mai bine implinit de mine decit de contracandidatii mei. Sunt in orice caz candidatul independent de tipurile de interese care au imbolnavit politica romaneasca si daca am fost inselat vreodata am fost inselat exact cum a fost inselat si poporul roman. Exact in aceeasi masura am fost inselat si eu. Vezi septembrie 1991 si alte momente. Asa ca eu vad sansele in primul rind prin aceea ca sunt in lupta si ca prelungirea politicii in Romania asa cum este acum nu mai poate fi si nu mai este pe placul romanilor. Candidez pentru a cistiga. Doresc foarte mult ca in acelasi timp partidul Forta Democrata din Romania sa obtina scorul necesar pentru a intra in Parlament. Este un lucru fundamental pentru lupta pe care o dau alaturi de colegi. E foarte important ca in Parlamentul viitor sa fie partide care sunt formate din cetateni, plecate din societatea civila, iar nu partide care joaca de 15 ani numai pe terenul grupurilor de interese, care au imbolnavit politica in Romania. Politica in Romania e bolnava de coruptie. E un incest intre politica si afaceri. O Romanie in asa hal in care arata coruptia nu e o Romanie europeana. Nimeni nu poate accepta asemenea parteneri. Eu reprezint o solutie alta decit Nastase, alta decit Basescu sau Vadim Tudor.


R-Care este segmentul de populatie pe care va bazati?

PR –Propunerile noastre cuprind tot centrul corpului electoral. Oamenii care duc greul si care au dus greul.


R-In turneul pe care l-ati facut la Suceava ati vizitat o fabrica de confectii unde lucreaza in special femei ceea ce arata ca puneti in continuare mare accent pe electoratul de sex feminin.

PR –De ce nu? Constat ca starea mea, felul in care eu admir femeile a ramas la fel de bine primit. Adulatia mea pentru femei e o chestie care mi-a fost transmisa de mic prin educatie, prin cultura. Eu nu uit niciodata ca toti barbatii sunt copiii femeilor si ca femeile sunt cele care de multe ori duc greul si dupa toate ca duc greul mai trebuie sa fie si frumoase si chiar sunt frumoase. Am o formula : femeia, spun eu, este sarea pamintului si dulceata vietii.


R-Cum comentati implicarea presedintelui Ion Iliescu in campania electorala a Uniunii PSD +PUR? Il ajuta pe candidatul lor Adrian Nastase?

PR –Sa stiti ca nu sunt convins ca-l ajuta. Nu stiu daca se face un transfer automat de imagine, de simpatie. Sunt profiluri diferite. Cred ca pur si simplu Ion Iliescu si-a intrat in rolul de viitor presedinte al PSD. Eu nu cred intr-un transfer automat de imagine. Profilul Adrian Nastase si profilul Ion Iliescu nu se suprapun. De exemplu Ion Iliescu este vazut ca un om care nu a incercat sa profite personal intrind in politica, pentru avere, etc, in timp ce dimpotriva Adrian Nastase si guvernarea PSD este vazuta de romani intr-un anume fel. Cercetarea sociologica facuta de IRSOP a aratat ca 93% din romani spun ca guvernarea PSD a adus la putere oameni care s-au imbogatit pe ei insisi. Iata un profil destul de diferit si atunci nu cred ca transferul de credibilitate este automat.


R-Ce rol a avut Iliescu in hotarirea dumneavoastra de a candida?

PR-Nici unul. Zero.


R-Se vorbeste ca sunteti pionul PSD-ului, ca ati fost lansat la presedintie pentru a lua din voturile candidatului Aliantei D.A., Traian Basescu pentru a face culoar lui Nastase.

PR –Petre Roman? L-a vazut cineva pe Petre Roman sa fie pionul cuiva, sa faca jocul cuiva ? Sa judecam logic. Daca era sa fac ceva cu PSD-ul eram acolo, putea sa fie si partidul, puteam sa fiu si eu. Dupa cum vedeti nu e cazul. Am ales drumul care totusi e mult mai greu. Dupa ce ca am ales acest drum greu sa mai fiu si in situatia de pion?. Am o formula foarte simpla. Eu candidez pentru ceva nu impotriva cuiva. Bineinteles ca cineva care-mi sta in cale il dau la o parte dar scopul e pentru ceva nu impotriva cuiva anume.


R-Ati spus recent ca aveti destula munitie. Catre cine o veti indrepta?

PR-Pentru orice imprejurare am munitia corespunzatoare si o voi folosi inclusiv impotriva lui Nastase.


R-Care vor fi temele principale in campania prezidentiala cu care o sa incercati sa cistigati increderea romanilor?

PR –Tema esentiala este asta: un presedinte complet liber de orice fel de dependente, de interese mafiote, de interese de grup, de tot ceea ce a imbolnavit politica. Nu sunt legat sub nici o forma de nici un fel de asemenea relatii de afaceri sau de alta natura, adica nu am decit un singur crez si un singur Dumnezeu afara de cel din Ceruri, interesul tarii si interesul general al cetatenilor. Asa trebuie sa fie un presedinte. Acesta este un atuu foarte important, de aceea, cred ca pot, am cum sa fac, sa ordon institutiilor statului sa-si faca datoria, dar asta trebuie sa fie o realitate si nu o lozinca.


R-Ce procent estimati ca o sa obtineti in alegeri?

PR –Nu fac asemenea precizari, dar pot spune un lucru. Daca se produce un reviriment, un soc, asa cum s-a intimplat adesea in perceptia romanilor despre alegeri atunci am toata increderea ca voturile ma vor ajuta pe mine. In Romania politica trebuie sa fie altceva decit a fost pina acum. Concret, politica nu trebuie sa fie la remorca grupurilor de interese, care au creat in Romania numai jaf, hotie, minciuna, iar alegatorul sa fie lasat prada faradelegii in sensul propriu a cuvintului faradelege.


Intră acum și în grupul de