Punctul de frontiera Vicovu de Sus-Krasnoilsk ar putea fi deschis in data de 19 septembrie


Intră acum și în grupul de

În şedinţa de guvern de miercuri s-a aprobat proiectul de Hotărâre privind deschiderea Punctului internaţional de trecere a frontierei şi a Biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina), iar potrivit acestui act normativ punctul de trecere va avea regim de trafic pietonal şi rutier până la 3,5 tone, fără marfă, cu un program de funcţionare zilnic între orele 8-20.

Anunţul a fost făcut, vineri, de prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, care a arătat, într-o conferinţă de presă că noul punct de trecere a frontierei va funcţiona cu un număr de 37 poliţişti de frontieră, din care un ofiţer şef de punct, patru ofiţeri şi 32 de agenţi, 14 lucrători vamali din care un şef de birou vamal şi 13 funcţii publice teritoriale specifice de execuţie, dar şi un punct al CNADNR pentru achiziţionarea de rovinete, a precizat prefectul.

florin sinescu 5

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, autorităţile sucevene au adoptat toate măsurile pentru ca punctul de trecere a frontierei să fie deschis în data de 19 septembrie. Sinescu a arătat că se aşteaptă şi o confirmare din partea părţii ucrainene pentru a se stabili de comun acord data la care acest punct va fi deschis.

Prefectul a mai explicat că în partea ucraineană punctul de trecere a frontierei este modernizat printr-un proiect care are ca durată 22 de luni, dar că se poate deschide şi în condiţiile actuale, existând discuţii în acest sens cu ambasada Ucrainei şi cu Ministerul de Externe ucrainean.

Premierul Victor Ponta a declarat în luna august că punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus va fi redeschis în luna septembrie. El a arătat că redeschiderea punctului de trecere a frontierei constituie un gest mai important pentru românii din Bucovina decât vorbele frumoase şi gesturile pompoase pe care aceştia le-au auzit de la autorităţile române în ultimii zece ani.

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Crasna, închis din 2010, a fost modernizat pentru trafic internațional rutier, alături de alte patru puncte, de la Ulma, Izvoarele Sucevei, Climăuți și Racovăț.

 Lucrările de modernizare a celor cinci puncte de la frontiera cu Ucraina au fost încheiate de partea română în 2012, însă acestea nu sunt funcţionale în condiţiile în care autoritățile ucrainene nu au realizat lucrări de modernizare.


Intră acum și în grupul de