Guvernul a modificat legea privind dezvoltarea regionala in Romania.


Intră acum și în grupul de

Acestea se constituie prin asocierea Agentiilor de Dezvoltare Regionala din regiunile de dezvoltare care au in componenta lor judete situate de-a lungul frontierei comune. Atributiile si obiectivele acestor Birouri se stabilesc prin statutul de organizare si functionare al acestora si vor fi avizate de institutia nationala cu atributii in domeniul dezvoltarii regionale.

Scopul infiintarii acestor Birourilor Regionale de Cooperare Transfrontaliera este de a asigura managementul administrativ, financiar si tehnic al programelor de cooperare transfrontaliera.

Cooperarea transfrontaliera reprezinta o componenta a politicii de dezvoltare regionala, care are ca scop asigurarea cresterii economice si dezvoltarii sociale echilibrate si durabile a regiunilor de frontiera.

Obiectivele de baza ale politicii de cooperare transfrontaliera sunt urmatoarele:

· promovarea cooperarii intre regiunile, comunitatile si autoritatile situate de o parte si de alta a frontierelor in rezolvarea unor probleme comune prin cooperarea si implementarea unor strategii transfrontaliere si a unor proiecte care sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor respective sub aspectul cresterii nivelului de trai si al dezvoltarii economice;
· promovarea bunei vecinatati, a stabilitatii sociale si progresului economic din regiunile de frontiera, prin finantarea unor proiecte cu beneficii vizibile pentu regiunile si comunitatile din aceste regiuni;
· sprijinirea realizarii descentralizarii responsabilitatii, prin promovarea initiativelor locale, realizate in cadrul strategiilor locale.

Finantarea Birourilor se realizeaza in baza unor contracte negociate si incheiate pentru managementul administrativ, tehnic si financiar al programelor de dezvoltare regionala si al programelor de cooperare transfrontaliera. Finantarea asigura si indeplinirea corespunzatoare a atributiilor delegate de institutia nationala cu atributii in acest domeniu – Consiliul national pentru dezvoltare regionala.

Operatiunile financiare privind executarea programelor si/sau proiectelor finantate din fonduri publice se deruleaza de catre Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera, prin unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului.


Intră acum și în grupul de