Codul Rutier modificat a intrat in vigoare. Vezi ce norme noi au fost introduse


Intră acum și în grupul de

Codul Rutier a fost modificat, iar noile prevederi au intrat în vigoare de duminică,  28 septembrie.

Potrivit noilor prevederi, şoferii vor fi penalizaţi în trafic dacă nu îndeplinesc regulile privind purtarea centurii de siguranţă, atât în ceea ce-l priveşte pe şoferul maşinii, cât şi pe pasageri.

Astfel, şoferii trebuie să-i informeze pe pasageri cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă pe drumurile publice, iar dacă aceste reguli sunt încălcate şoferii vor fi amendaţi.

Şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate. Scaunele pentru minori se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Începând de duminică, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

 Politie auto

„Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, este noua prevedere intrată în vigoare.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate se sancţionează cu trei puncte la care se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei.

O altă prevedere nouă este că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Totodată, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar şoferii care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere,

chiar dacă nu au fost condamnaţi la închisoare, ci au fost sancţionaţi doar cu amendă.

Prin modificările Codului Rutier se clarifică şi regimul cetăţenilor străini astfel încât cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricula maşinile pe teritoriul ţării.

 


Intră acum și în grupul de