Textul Tratatului de Aderare a Romaniei la UE va fi finalizat in ianuarie 2005


Intră acum și în grupul de

Pana in prezent, a fost redactat proiectul Tratatului de Aderare a Romaniei la UE pentru cea mai mare parte a capitolelor. In paralel, textul proiectului Tratatului va fi tradus si in limba romana.
„Trebuie sa facem toate verificarile textului proiectului Tratatului, astfel incat acesta sa corespunda exact celor convenite in negocierile de aderare pentru toate capitolele. Tratatul este actul juridic care stabileste conditiile in care Romania va intra in Uniunea Europeana si, de aceea, trebuie sa corespunda in gradul cel mai ridicat interesului national al Romaniei, ca viitor stat membru al Uniunii Europene. Proiectul Tratatului va fi finalizat in luna ianuarie si speram ca va fi semnat in primavara anului 2005. Dupa semnarea acestuia, ne vom integra in procesul decizional comunitar, deoarece vom avea dreptul de a ne exprima pozitia in toate comitetele UE, ca observatori. Se poate spune ca, de anul viitor, vom putea participa la elaborarea acquis-ului comunitar”, considera dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE.

Tratatul de Aderare este actul juridic prin care Romania devine membru al Uniunii Europene si cuprinde concluziile negocierilor de aderare. Tratatul se elaboreaza pe baza acelorasi principii si dupa aceeasi metoda de lucru utilizate la redactarea Tratatului de Aderare al celor 10 noi State Membre.

Documentul va avea urmatoarea structura:
– Partea I – principiile
– Partea II – elemente privind ajustarea Tratatelor (in principal prevederile institutionale)
– Partea III – Prevederile permanente (in principal adaptarea acquis-ului)
– Partea IV – Prevederile temporare (perioadele de tranzitie)
– Partea V – Prevederi legate de implementarea Actului.

Actul aderarii va include anexele (inclusiv anexa care contine perioadele de tranzitie si derogarile obtinute de Romania in cadrul negocierilor de aderare pentru fiecare capitol de negociere), protocoalele si Actul final (declaratiile comune ale Statelor Membre si declaratiile candidatelor).

La nivelul Uniunii, redactarea proiectului Tratatului de Aderare revine unui Grup de lucru ad-hoc al Consiliului, textul consolidat fiind elaborat de Comisia Europeana si statul candidat. La sfarsitul procesului, textul consolidat va fi verificat din punct de vedere juridic si lingvistic, urmand ca versiunea in limba romana sa fie revizuita de Romania. Grupul roman de lucru este coordonat de Delegatia Nationala de Negociere.

Semnarea Tratatului de Aderare de catre Romania, Bulgaria si Uniunea Europeana va avea loc pana la sfarsitul semestrului I 2005. Inainte de acest moment, Tratatul trebuie avizat de Parlamentul European, iar ulterior, in perioada 2006-2007, trebuie ratificat de catre Parlamentul European, de parlamentele Romaniei si statelor membre UE.


Intră acum și în grupul de