Vasyli Boeciko, consulul Ucrainei la Suceava: Avem sperante mari ca Ucraina va fi o tara europeana


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa comuna sustinuta de prefectul Sucevei, Florin Sinescu si şi Excelenţa Sa, Consulul general al Ucrainei la Suceava , Vasyli Boeciko

Florin Sinescu:

„In judetul Suceava, sunt peste 5000 de etnici ucraineni. Am avut o atentie deosebita pentru dezvoltarea relatiilor cu minoritatea ucraineana si am colaborat f oarte bine pe zona culturala si traditii si conservare a obiceiurilor ucrainene. In ce priveste colaborarea institutionala cu consulatul, cred ca a fost una f buna iar relatia cu consulul a fost una speciala si eficienta.

sinescu boiechko ucraina

La Kiev, premierul Ponta a discutat de micul trafic de forntiera care va fi operabil in perioada urmatoare si va conduce la imbunatatirea relatiilor dintre o parte si alta. Avem mult mai multe lucruri care ne unesc decat cele care ne despart.

Am avut placerea sa il cunosc si pe omul Boieciko si am avut placerea sa petrecem un Craciun impreuna. Consulatul de la Suceava se desfiinteaza si ne manifestam regretul ca nu poate continua activitatea la Suceava. Asiguram ca vom avea aceeasi abordare privind minoritatea din judet.”

Vasyli Boeciko:

„E mare regret ca la ora actuala avem situatia pe care o avem si e foarte grea si complicata. Avem sperante mari ca Ucraina va fi o tara europeana si nu exista alt drum decat calea europeana pentru noi. Personal, sunt convins de asta si sunt de acord cu o colaborare foarte buna cu prefectul. Am emotii in ce priveste desfiintarea consulatului, dar situatia financiara este foarte complicata. Se vor mai desfiinta cateva consulate si in alte tari.

boiechko

Speram ca ambasada va face tot ce e posibil pentru sustinetrea cetatenilor ucraineni.  Parerea mea e ca vom avea o colaborare foarte buna pe zona transfrontaliera. Depinde de noi sa facem asta. Asta inseamna deschidere europeana si sustinerea unora cu altii. Multumesc conducerii judetului Suceava pentru ajutor.

Noi trebuie sa respectam drepturile minoritatilor, sustinerea lor in ambele tari. Pentru Ucraina e o mare importanta ca am semnat acordul de asociere cu UE si sustinerea primita de la tarile din cadrul NATO. Inseamna foarte mult pentru Ucraina. In calitatea mea de diplomat am o mare speranta ca vom iesi din situatia asta cu bine.

Probabil ca trebuie sa ne rugam si Dumnezeu ne va da o soarta buna si frumoasa. Eu am 4 ani de cand sunt consul si ma intorc la Ministerul de Externe si imi voi relua activitatea acolo. Am trait in Romania 14 ani.

Sa transmiteti ca oameni de afaceri romani trebuie sa ajute oamenii de afaceri ucraineni cum se fac afacerile si cum se fac legaturile.”

Prefectul judetului i-a oferit un cadou de despartire Consulului. Consulul i-a oferit in schimb o moneda speciala cu chipul Sf.Mihail si Gavril.

sinescu boiechko


Intră acum și în grupul de