Ordonanta privind regimul drumurilor – modificata de Guvern


Intră acum și în grupul de

Ordonanta modifica regimul amenzilor prevazute de legislatia in vigoare. Astfel, se sactioneaza cu amenda de la 30.000.000 de lei la 40.000.000 de lei nerespectarea prevederilor din autorizatia speciala de transport emisa pentru depasirea maselor si/sau dimensiunilor maxime admise, efectuarea de transporturi cu depasirea masei totale si/sau dimensiunilor maxime admise, fara autorizatia speciala de trasport cu amenda de la 50.000.000 lei la 60.000.000 lei.

Tot cu amenda se pedepseste si refuzul de a se supune verificarii prin cantarire si/sau masurare a dimensiunilor vehiculului de la 30.000.000 lei la 40.000.000 lei ca si incalcarea prevederilor legale prin efectuarea transporturilor cu depasirea masei maxime pe axe ce poate fi autorizata, fara autorizatie speciala de transport, cu sume intre 60.000.000 lei si 80.000.000 lei.

O noutate adusa de prezentul act normativ se refera la posibilitatea contravenientului de a achita in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii, conditionat de plata in acelasi termen a contravalorii autorizatiei speciale de transport.

Modificarea legislatiei regimului drumurilor a fost impusa de cresterea numarului de vehicule care circula cu depasiri ale limitelor masice si/sau dimensiunilor maxime admise precum si de situatiile prin care conducatorii auto prefera sa refuze cantarirea vehiculului. Amenda in cazul refuzului este mai mica decat valoarea autorizatiei speciale de transport care trebuie solicitata prealabil efectuarii transportului. O alta situatie ce reclama o revizuire a reglementarilor in vigoare se datoreaza si faptului ca multe din procesele verbale de constatare a contraventiei au fost respinse sau anulate de catre instantele judecatoresti.


Intră acum și în grupul de