Fostii ministri nu beneficiaza de imunitate penala pentru activitatile lor


Intră acum și în grupul de

Prin eliminarea imunitatii fostilor ministri, Guvernul a indeplinit, conform calendarului, o conditie pusa de Uniunea Europeana pentru aderarea in 2007.

Raportul de tara al Comisiei Europene pe anul 2004 a criticat Romania pentru ca nu a eliminat imunitatea penala a fostilor ministri.

Raportul Grupului de State impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), adoptat intre 28 iunie – 2 iulie 2004, a facut o recomandare similara.

Pentru o mai buna functionare a Comisiei speciale care analizeaza sesizarile cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, Ordonanta de urgenta a stabilit ca membrii sai sunt numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit.

Comisia este formata din cinci membri, iar competenta acesteia se aproba prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea ministrului justitiei si a ministrului administratiei si internelor. Comisia se constituie in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Ordonanta de urgenta abroga si articolul 19 din Legea 115/1999 care prevedea ca „Pana la inceperea urmaririi penale Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei poate sa retraga, motivat, cererea prin care a solicitat urmarirea penala impotriva membrilor Guvernului”.

Abrogarea acestui articol are in vedere principiul oficialitatii, ceea ce inseamna ca odata facuta o sesizare, aceasta nu mai poate fi retrasa si parcurge procedurile prevazute de lege.

Procedura prevede ca pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, Comisia speciala prezinta Presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii.

Urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor se efectueaza, dupa caz, de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre Parchetul National Anticoruptie, iar judecarea acestora, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit legii.

In Ordonanta de urgenta se mai precizeaza ca in termen de 15 zile de la data incetarii mandatului Guvernului sau al unuia dintre membri, potrivit art. 106 si 110 din Constitutie, acestia vor prezenta situatia privind gestionarea activitatii ministeriale de care au raspuns, precum si a problemelor aflate in curs de derulare, pe baza unui protocol de predare primire.


Intră acum și în grupul de