Fostii ministri nu beneficiaza de imunitate penala pentru activitatile lor

Prin eliminarea imunitatii fostilor ministri, Guvernul a indeplinit, conform calendarului, o conditie pusa de Uniunea Europeana pentru aderarea in 2007.

Raportul de tara al Comisiei Europene pe anul 2004 a criticat Romania pentru ca nu a eliminat imunitatea penala a fostilor ministri.

Raportul Grupului de State impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), adoptat intre 28 iunie – 2 iulie 2004, a facut o recomandare similara.

Pentru o mai buna functionare a Comisiei speciale care analizeaza sesizarile cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, Ordonanta de urgenta a stabilit ca membrii sai sunt numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit.

Comisia este formata din cinci membri, iar competenta acesteia se aproba prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea ministrului justitiei si a ministrului administratiei si internelor. Comisia se constituie in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgent