Penalitati pentru nefinalizarea la termen a celor doua depozite de deseuri din judet. CJ Suceava nu stie cand vor fi functionale gropile de gunoi


Intră acum și în grupul de

Autorităţile judeţene nu pot estima când vor fi operaţionale depozitele de deşeuri din comunele sucevene Moara şi Pojorâta, care trebuiau date în folosinţă în aprilie 2014, respectiv septembrie 2014.

Firmele care construiesc cele două depozite ecologice de deşeuri din judeţ prin POS mediu au fost notificate de către Consiliul Judeţean Suceava cu privire la perceperea de penalităţi pentru depăşirea perioadei de execuţie.

 În ceea ce priveşte depozitul de deşeuri din comuna Moara şi care va deservi zona de şes a judeţului Suceava, termenul de finalizare era aprilie 2014, iar în prezent se efectuează teste la staţia de tratare a levigatului.

 „Precizăm că depozitul nu poate fi considerat finalizat fără ca staţia de tratare a levigatului să fie funcţională la parametrii de mediu solicitaţi”, susţine CJ Suceava care menţionează că după finalizarea testelor va fi începută procedura de recepţie a lucrărilor.

nechifor la groapa la Moara

Conform contractului, perioada de execuţie în acest caz este de 18 luni, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 15 octombrie 2012.

Pentru depozitul ecologic de deşeuri de la Moara, valoarea contractului, fără TVA, este de 27,24 milioane de lei.

„Întârzierile intervenite în finalizarea acestui obiectiv se datorează antreprenorului care, conform prevederilor contractuale, a fost notificat cu privire la perceperea de penalităţi pentru depăşirea perioadei de execuţie”, mai arată sursa citată.

 În ceea ce priveşte depozitul care se construieşte în localitatea Pojorâta şi va deservi zona de munte a judeţului, valoarea contractului este de 27,64 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de execuţie este tot de 18 luni, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 4 martie 2013.

 „În cazul acestui contract întârzierile au intervenit în urma unei situaţii de forţă majoră (riscul major de accidente prin explozii ca urmare a existenţei muniţiei de război), a condiţiilor meteo nefavorabile, coroborate cu condiţiile dificile de amplasament, precum şi a nerespectării de către antreprenor a graficului de execuţie. Faţă de această ultimă situaţie s-a intrat în perioada de penalităţi pentru depăşirea duratei contractuale de execuţie”, precizează CJ Suceava.

Totodată, CJ Suceava mai arată că delegarea operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor de la Moara şi Pojorâta se va face prin procedura de licitaţie deschisă pentru fiecare depozit în parte.

„Având în vedere cele de mai sus, suntem în imposibilitatea de a estima când vor fi operaţionale depozitele de deşeuri din comunele Moara şi Pojorâta, acest lucru depinzând de finalizarea lucrărilor de către antreprenori şi de durate procedurilor de desemnare a operatorilor”, menţionează CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de