Incendiu la Seminarul teologic din curtea Manastirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava (FOTO)


Intră acum și în grupul de

UPDATE 10.45:

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că elevii  Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” vor fi mutaţi, temporar, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava.
Edilul-şef sucevean a mai menţionat că urmează să propună Consiliului Local să aloce fonduri pentru reconstrucţia clădirii seminarului teologic.
incendiu seminar teologic (18)

UPDATE 10.40:

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava,  plt.adj.Alin Găleată, a declarat că intervenţia s-a desfăşurat cu dificultate întrucât, din cauza gerului, hidranţii din zonă erau îngheţaţi, iar clădirea fiind construită din lemn a permis propagarea rapidă şi violentă a flăcărilor.

La un moment dat, din cauza căldurii foarte mari degajate, autospecialele de pompieri au fost retrase, iar intervenţia pompierilor a fost şi ea foarte dificilă tot din cauza căldurii degajate, a spus Găleată.

El a mai precizat că în incendiu a ars clădirea seminarului, anexele din apropiere şi garajele ce aparţin unor persoane private.

incendiu seminar teologic (41)

UPDATE, ora 10.30:

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat că peste 50 de elevi, personal didactic şi personal auxiliar au fost evacuaţi din imobilul în care funcţiona seminarul teologic din Suceava fără să se înregistreze victime.

Potrivit lui Burlui, clădirea seminarului teologic care a ars în incendiul izbucnit joi dimineaţă nu avea  autorizaţie pentru protecţia la incendii.

„Construcţia nu avea autorizaţie din punct de vedere al siguranţei la incendiu”, a declarat şeful ISU Suceava.

El a arătat că această construcţie formată din demisol, parter şi mansardă a ars pe o suprafaţă de 1500 de metri pătraţi.

Burlui a spus că, potrivit unor martori, incendiul ar fi izbucnit din zona blocului alimentar, dar cauza urmează să fie stabilită după lichidarea focului.

Şeful ISU Suceava a precizat că dificultatea a fost că toţi hidranţii din zonă erau îngheţaţii şi a fost nevoie ca autospecialele să se alimenteze din oraş cu apă.

El a mai adăugat că a existat pericolul ca incendiul să se extindă la mănăstire, dar că s-a stopat prin intervenţia pompierilor.

incendiu seminar teologic (32)

 

UPDATE, ora 10.00:

Focul de la incendiul care a distrus clădirea seminarului teologic s-a extins la patru garaje din apropiere.
Pompierii intervin cu 15 autospeciale pentru stingerea flăcărilor.

…………………………………………………………………………..

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţa, la tabloul electric al Seminarului teologic situat în curtea Mănăstirii Sf. „Ioan cel Nou” din Suceava.

La faţa locului intervin echipaje de pompieri.

Incendiul a cuprins întreaga clădire care este construită din lemn.

În zonă a ajuns şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” a fost înființat în anul 1991 şi funcționează în vecinătatea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
Aici studiază peste 200 de elevi, repartizați în 6 clase de învățământ la zi filieră vocaţională, profil teologic, specializarea pastorală și 3 clase de învățământ cu frecvență redusă filieră teoretică, profil uman, specializarea filologie.

Vezi mai multe fotografii de la locul incendiului

 


Intră acum și în grupul de