Usoara tendinta de crestere a numarului de donatori de sange in Suceava


Intră acum și în grupul de

Peste 7.700 de unităţi de sânge au fost recoltate la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava în anul 2014, înregistrându-se o uşoară tendinţă de creştere a numărului de donatori.

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguină Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat că, în cursul anului 2014, au fost recoltate 7753 de unităţi de sânge(pungi de 450 de ml), mai mult decât în anul 2013, când s-au recoltat 7500 de unităţi.

Medicul sucevean a spus că, anual, numărul donatorilor care se adresează CJTS Suceava este cuprins între 5000-6000, iar prin campaniile de informare privind importanţa donării de sânge s-a reuşit fidelizarea unor donatori care au revenit în centru, donând sânge de 2-3 ori pe an.

centrul de transfuzie sanguina suceava

Ea a subliniat că din totalul donatorilor care se adresează acestui centru, cei mai mulţi sunt bărbaţi, care pot dona sânge de patru ori pe an.

Pilat a mai spus că perioada din an când numărul donatorilor scade uşor este vara, în perioada concediilor, apoi în lunile septembrie-octombrie adresabilitatea creşte, odată cu sosirea studenţilor la universitatea suceveană.

Directorul CJTS Suceava a precizat că nu au fost înregistrate probleme deosebite cu asigurarea stocului de sânge, iar atunci când apar situaţii în care stocul este la minimum, în special, la grupele rare de sânge, se face apel la donatorii aflaţi în evidenţa centrului care au grupa de sânge respectivă pentru a dona sânge.

Medicul sucevean a apreciat disponibilitatea tinerilor, studenţi sau elevi care au împlinit vârsta de 18 ani, de a dona sânge, dar şi a angajaţilor de la ISU Suceava şi IJJ Suceava care răspund, de fiecare dată, apelului lansat de CJTS Suceava.


Intră acum și în grupul de