LIVE: Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a cerut ca plenul sa tina un moment de reculegere in memoria sotiei consilierului Mihai Grozavu.

Vasile Ilie:

„Sumele alocate prin HG pentru echilibrarea bugetului propriu sunt inferioare celor din 2014 si insuficiente. In acest an, vom suporta consecinte: fondul de salarii nu e acoperit in totalitate, nu au fost prevazute credite pentru finantari nerambursabile si nu sunt foduri pentru cofinantarea proiectelor. Ne propuneti sa incepem sa ne imprumutam. Din pacate, si e foarte grav, aceeasi situatie e la comune si orase. Guvernul a intors spatele judetului nealocandu-i fonduri.

Nu trebuie sa ne imprumutam, ci sa ni se asigure un buget corect. Va solicit sa faceti demersuri la Guvern de a se acorda sumele minime necesare functionarii pe anul 2015.”

Catalin Nechifor:

„Avem obligatia sa asiguram cofinantarea si nu e vorba de imprumuturi pentru proiecte noi. Daca doriti sa incalcati o hotarare de CJ prin care ati aprobat cofinantarea, e dreptul dvs., dar faceti un lucru nedrept.

Daca nu vom putea pune la dispozitie confinantarea pentru SMID, exista trei variante, odata ce nu vom putea implementa si e limpede ca daca nu ne imprumutam, nu putem  finanta, autoritatea contractanta va fi in situtaia de a declara proiectul neligibil si suma de plata e uriasa si veti da judetul la mezat.

A doua varianta e sa primim o corectie de plata de 25 % si a treia e ca autoritatile care gestioneaza proiectul sa decida ca diferenta sa fie suportata din buget propriu la anul.

Ce solutii sunt? Noi acum practic propunem sa imprumutam 15 milioane de lei pentru a putea gestiona in conditii normale urmand ca rambursarea sa o facem etapizat. E o procedura cu Ministerul de Finante, dar ma gandesc ca daca nu am gasit intelegere din partea primarilor pentru cofinantare la SMID… Cel mai relevant e Suceava care nu a platit vreodata 1 leu si are 4,5 mil lei datorie. Suceava care e cel mai important beneficiar.”

Din pacate, primarul Sucevei nu a pus nici macar un leu. Si mai sunt si multi primari in aceeasi situatie. Daca autoritatile publice nu vin cu banii, va trebui sa gasim formula sa ii actionam in instanta. Proiectul asta nu e al CJ. Deseurile sunt produse in comunitatile locale. In instanta va insemna ceva timp si nu putem anticipa cat se va lungi, dar vom putea sa recuperam datoria la care vom cere dobanda aferenta ca in final, bugetul CJ sa nu fie grevat.

Radu Pentiuc:

„Sunt la doi ani si ceva la un mandat in care ne doream sa traim mai bine. Va atrag atentia ca e o mare deosebire dintre noi si dvs. Dvs. aveti fisa postului si cartea de munca la CJ, iar noi lucram in alta parte. Consideram ca nu v-ati facut temele si nu sunt duse pana la capat. Cum ati semnat un buget ca sa nu aiba cheltuieli la sport? Cum sa rectificam in iulie fara nici o activitate sportiva?

Ne dorim ca judetul sa aiba finantare. De ce nu a fost proomovat la cei ce ne conduc ca sa avem finantarea fara sa ne imprumutam? Daca era ceva prioritar, dvs. cu capacitatea dvs., sa finantam altfel decat imprumuturi, de la Guvern.”

Catalin Nechifor:

Nimeni nu a fortat vreun CL sa se asocieze si sa isi asume prin HCL cofinantarea. Ne-am asumat prin decizia politica cofinantarea unor proiecte”

Vasile Ilie:

„Daca CJ are ca prioritate atragerea banilor europeni, prima data asigur cofinantarea si nu o las la mana unui imprumut.”

Tudor Placinta:

„CJ are trei proiecte mari si late: aeroportul, muzeul si SMID si pentru nici unul nu ne-am putut cofinanta din bani primiti de la Guvern si trebuie sa facem  credite. Daca trebuie sa ne dezvoltam pe datorie, hai sa vedem cum o facem. Si va mai intreb ceva, daca nu se aproba creditul ce facem?”.

Catalin Nechifor:

„Credeti ca vreun actor privat care are un proiect european si trebuie sa puna 50% credeti, se duce la Guvern?”.

Imprumutul a trecut de votul CJ, cu 21 de voturi „pentru” din 33.

 

 

De la ora 12.00, în sala  „Bucovina” din Palatul Administrativ, are loc şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Suceava.

Pe ordinea de zi:

  • Proiect de hotărâre  privind  aprobarea bugetului propriu al județului Suceava și a unităților subordonate Consiliului Județean Suceava pe anul 2015 și estimările pentru anii 2016-2018.
  • Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 20 milioane lei, pentru cofinanțarea unor proiecte cu finanțare nerambursabilă.
  • Proiect de hotărâre privind aprobarea manifestărilor cu caracter turistic la care va participa sau pe care le va organiza Consiliul Județean Suceava în anul 2015.

 

 


Intră acum și în grupul de