Catalin Nechifor: Suceava are datorii de peste 4 milioane de lei la SMID


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Cred ca va trebui sa facem un curs de administratie publica pentru multi. Chiar nu inteleg atitudinea aceasta la consilierii de dreapta, care  ar fi trebuit primii sa agreeze ideea. Am incercat sa dau exemplu din privat. Si consilierii care nu au votat azi, atunci cand am inceput proiectul au fost de acord cu el. Nu inteleg de ce nu exista consecventa, dar probabil cer prea mult.

Sper sa pot explica mai bine cum functioneaza administratia si proiectele UE.

Am dat explicatiile de rigoare in comisia de specialitate unde au fost si colegii din PDL sau din ce o mai fi facand ei parte. Timp de o ora si ceva am discutat in comisie toate problemele. Colegii insa erau doritori sa asiguram resurse ca sa finantam terte asociatii sau biserici.

Suceava, daca ar fi sa luam in calcul inchiderea gropii de gunoi de la Calau, era un dezastru. Doar acel proiect costa 15 milioane de lei, iar Suceava are datorii de peste 4 milioane de lei la SMID. Nu e corect lucrul asta. Si Salcea si alte localitati nu au platit nici 2 % din cofinantare. Beneficiezi de proiecte, dar nu esti in stare sa dai 2 % si vrei sa progresezi. Am crezut ca primarii vor intelege. Din pacate, solutia va fi sa ii actionam in instanta, cu tot regretul, daca nu platesc.

Nu suntem in situatia de a incalca vreo intelegere cu cineva din proiect. Daca cineva crede ca are dreptate se va putea adresa instantei. Cele 22 de hectare de teren de la Moara cat valoreaza? Cred ca undeva rezonabil spre 2.500 de euro, pentru ca e agricol. Cred ca dl Lungu, si cu terenul asta scazut, mai are de plata foarte mult.

Sincer, am avut o discutie cu dl Iilie si sper ca va intelege ce e cu fondul de salarii si ii voi explica mai mult. Fata de anul trecut, doar pe partea de asistenta sociala a crescut nevoia de finantare cu 70 miliarde de lei vechi pentru salarii. Anul trecut, am avut executia de circa 380 mil si anul acesta avem propunere de buget de 408 milioane lei. Alocarea bugetara pentru CJ in acest an e mai mica cu foarte putin fata de 2014.

Acele perimetre pe care erau propuse foisoarele de belvedere erau pe zona de siguranta a drumului. Problema era daca noi mai intarziam inca o luna cu discutiile si comunicarile, ne duceam cu proiectul pe luna iulie si nu puteam finaliza fizic investitia. Riscam sa fim in situatia sa platim toti banii inapoi. Cred ca era mai complicat pentru bugetul judetului sa mergem. Nu se mai poate pune in discutie vreo chestiune in legatura cu Fondul Bisericesc.

Suceava detine o pondere de o treime din total datorie data de SMID. Vreau sa vad din partea lor ca se preocupa. Cine nu intelege amiabil, mergem in instanta.

In instanta vom solicita si dobânzi si comisioanele de rigoare. Ma bucur ca multi nu au inteles. A fost un vot politic din zona PDL, dar asta-i viata.”


Intră acum și în grupul de