Biriş, Bălan, Bivol şi Dura trimişi în judecată pentru tentativă de omor. Prietenii lor care s-au denunţat iniţial, judecaţi în acelaşi dosar. Ei şi-au schimbat hainele cu făptuitorii pentru a fi credibili


Intră acum și în grupul de

Nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată de Parchetul Tribunalului Suceava în cazul taximetristului care a fost bătut cu bestialitate în apropierea Casei de cultură din Suceava.

Cei care au încercat să ia asupra lor fapta şi-au schimbat hainele cu făptuitorii pentru a fi credibili, a dezvăluit ancheta procurorilor.

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, procurorii au dispus trimiterea- a inculpatului arestat Biriş Decebal care, la data de 19 septembrie 2014, într-un loc public situat în centrul municipiului Suceava, împreună cu alte trei persoane, cu premeditare, a exercitat acte de violenţă de intensitate ridicată, cu corpuri şi mijloace contondente dure unui taximetrist, Marius Cozmiuc, cu intenţia de a-i suprima viaţa.

Alături de acesta a fost trimis în judecată inculpatul arestat Balan Petru-Traian – persoană anterior condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, inculpatul arestat Dura Eduard-Sebastian şi inculpatul arestat Bivol Marian-Traian.

bataie_scandal

Totodată, au fost trimişi în judecată pentru inducere în eroare, Neacşu Răzvan-Romulus-Ştefan care, la data de 19 septembrie 2014, s-a deplasat în faţa lucrătorilor Poliţiei municipiului Suceava şi a formulat un autodenunţ în care a consemnat date nereale legate de comiterea unei fapte de natură penală, prin aceasta oferind un ajutor adevăraţilor autori ai respectivei fapte, în scopul îngreunării cercetărilor într-o cauză penală şi totodată în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acestora, iar pentru aceeaşi faptă Logofătu Marian, Mititelu Florin.

Pentru mărturie mincinoasă au fost trimişi în judecată Vornicu Ionuţ-Andrei şi Balan Denisia.

Ancheta a stabilit că în 19 septembrie 2014, Decebal Biriş a făcut mai multe demersuri pentru a-l găsi pe Marius Cozmiuc pentru a se răzbuna.

Astfel, în jurul orelor 22:00 maşina condusă de Biriş Decebal a ajuns în zona staţiei de taximetre de la Casa de Cultură din centrul municipiului Suceava. S-a reţinut că ultima parte a deplasării a avut loc pe strada Mihai Viteazu, apoi pe strada Ciprian Porumbescu, maşina de teren a trecut prin dreptul taximetrelor parcate în staţie, astfel că agresorii au putut sesiza prezenţa victimei lângă taximetrul său. La momentul respectiv acesta stătea de vorbă cu un alt taximetrist lângă taximetrul acestuia, ultima maşină parcată în staţie.

Convinşi că acesta este momentul prielnic, Biriş Decebal a revenit cu maşina pe sensul opus, după care a oprit maşina chiar în dreptul victimei Biriş Decebal şi Balan Petru-Traian au fost primele persoane care au coborât din maşină, cu intenţia vădită de a-l agresa pe taximetrist care i-a recunoscut imediat pe cei doi, şi-a dat seama de intenţiile lor şi, pentru că a observat asupra lor corpuri contondente, a luat din portiera maşinii sale o bâtă de baseball pentru a se apăra în eventualitatea unui atac.

Neaşteptându-se ca victima să fie înarmată, inculpaţii au proferat iniţial injurii şi ameninţări la adresa sa, după care au intenţionat să o lovească cu corpurile contondente. Taximetristul a reuşit să fugă din zona staţiei de taximetre spre strada Ciprian Porumbescu (în direcţia Parcul Simion Florea Marian), urmărită în fugă de această dată de toţi cei 4 agresori. După coborârea din maşină a celor doi fraţi din acelaşi autovehicul au coborât coinculpaţii Bivol Marian-Traian şi Dura Eduard-Sebastian, şi ei înarmaţi cu corpuri contondente.

Conştient că va fi prins dacă va fugi în continuare pe strada Ciprian Porumbescu, taximetristul şi-a schimbat direcţia de deplasare, luând-o acum la fugă spre zona staţiei de taximetre unde se aflau colegii săi. În momentul în care a ajuns pe trotuarul din dreptul intrării în Clubul de Fitness, el s-a împiedicat şi a căzut. Profitând de acest lucru, cei patru au ajuns lângă el şi au început să o lovească peste tot corpul, inclusiv peste cap, cu bâte, răngi şi un topor.

Cei patru agresori au încetat doar în momentul în care au constatat că victima nu mai reacţionează la loviturile lor, moment care a coincis în timp cu strigătele unor martori oculari şi au părăsit în fugă zona incidentului, s-au urcat în maşină şi au demarat în trombă, nu înainte ca inculpatul Balan Petru-Traian să-i „informeze” pe şoferii aflaţi în staţia de taximetre că vor ajunge la fel ca victima în cazul în care vor spune cuiva ceea ce au văzut în acea seară.

Conştienţi că există riscul să-l fi rănit foarte grav sau chiar omorât pe taximetrist  ei au luat hotărârea de a ascunde activitatea lor infracţională. În acest sens, la solicitarea lui Balan Petru-Traian şi Biriş Decebal, inculpatul Dura Eduard-Sebastian l-a contactat telefonic pe inculpatul Neacşu Răzvan-Romulus-Ştefan şi i-a solicitat să vină pe respectivul deal împreună cu Logofătu Marian şi Mititelu Florin.

În contextul discuţiilor purtate la acel moment, Biriş Decebal, fratele său precum şi ceilalţi doi autori, au ajuns la concluzia că victima a fost lovită suficient de tare, au fost recunoscuţi de martori şi probabil înregistraţi de camerele de supraveghere din zonă şi cu certitudine în foarte scurt timp se va ajunge la identificarea şi prinderea lor de către lucrătorii de poliţie. Pentru a evita această situaţie toţi cei 4 au solicitat prietenilor lor Neacşu Răzvan-Romulus-Ştefan, Mititelu Florin şi Logofătu Marian să meargă de urgenţă la sediul Poliţiei municipiului Suceava şi să declare că ei sunt agresorii taximetristului – solicitarea autorilor s-a făcut în scopul evident de a induce în eroare autorităţile judiciare şi totodată pentru a împiedica tragerea lor la răspundere penală. Tot în acelaşi scop şi urmărind aceeaşi finalitate, inculpatul Biriş Decebal a solicitat – iar ceilalţi trei agresori au fost de acord – ca persoanele ce urmează să se deplaseze la poliţie să-şi schimbe hainele cu adevăraţii autori. În acest sens, Biriş Decebal, Balan Petru-Traian şi Bivol Marian-Traian au dat hainele lor numiţilor Neacşu Răzvan-Romulus-Ştefan, Mititelu Florin şi Logofătu Marian, primindu-le în schimb pe ale acestora.

Pentru ca poziţia pe care o vor exprima în faţa lucrătorilor de poliţie cei cărora le-a solicitat să facă aşa ceva să fie cât mai credibilă, tot Biriş Decebal i-a solicitat coinculpatului Dura Eduard-Sebastian să meargă împreună cu cei trei în faţa organelor de poliţie.

La sediul Poliţiei municipiului Suceava inculpaţii Logofătu Marian, Neacşu Răzvan-Romulus-Ştefan, Mititelu Florin şi Dura Eduard-Sebastian au formulat fiecare un autodenunţ „în oglindă” în care au consemnat faptul că fiecare dintre ei împreună cu alte trei persoane nominalizate au exercitat acte de violenţă asupra unui taximetrist care ar fi încercat să-i lovească cu un par şi cu un cuţit fără motiv.

 


Intră acum și în grupul de