Ion Lungu propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al Sucevei, post-mortem, fostului primar Ion Siminiceanu


Intră acum și în grupul de

Peste o sută de persoane l-au condus, vineri, pe ultimul drum, pe fostul primar al Sucevei, Ion Siminiceanu, care a murit marţi la vârsta de 85 de ani.

Alături de familia îndoliată în aceste momente au fost prieteni, cunoştinţe, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, între care prefectul Constantin Harasim, primarul Ion Lungu, foştii prefecţi Ioan Cuşnir şi Ioan Băncescu, sau cadre didactice universitare.

După slujba oficiată de un sobor de preoţi, primarul Sucevei, Ion Lungu, a omagiat pe fostul primar şi a anunţat că într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local Suceava îl va declara pe Ion Siminiceanu cetăţean de onoare al Sucevei post-mortem.

“Am venit cu deplin respect să aduc un ultim omagiu din partea municipalităţii, din partea comunităţii, o recunoştinţă din partea comunităţii, pentru cel care a fost Ion Siminiceanu” a spus Ion Lungu adăugând că Ion Siminiceanu, care a condus Primăria Suceava între anii 1972-1980, a fost unul dintre cei mai longevivi primari.

Ion Siminiceanu
Ion Siminiceanu-fost primar al Sucevei între 1972-1980

El a subliniat că în perioada în care Ion Siminiceanu a fost primar s-a desăvârşit modernizarea oraşului, au fost construite foarte multe locuinţe, cartiere noi, străzi noi, s-au modernizat parcurile, spaţiile de joacă pentru copii, zona Cetăţii de Scaun.

Primarul Ion Lungu a spus că deşi nu a avut posibilitatea să colaboreze cu Ion Siminiceanu, a avut discuţii cu acesta pe teme administrative în diverse ocazii şi a avut multe lucruri de învăţat de la el.

“Aşadar, din partea comunităţii, din partea Primăriei municipiului Suceava, tot respectul nostru. Un mare regret am, şi trebuie să mărturisesc aici, e o scăpare de-a noastră, pe care am s-o repar, chiar dacă dumnealui nu mai este în viaţă, eu mă gândeam că este cetăţean de onoare al municipiului Suceava. Din păcate, în urma verificărilor în arhive, am constatat că nu se află pe acea listă. De aceea, dacă-mi permite familia, într-o proximă şedinţă a Consiliului Local, îl voi declara cetăţean de onoare al municipiului Suceava post-mortem”, a mai spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare”, prof.univ.dr. Mircea A.Diaconu a spus că, în urmă cu mai bine de 50 de ani,  Ion Siminiceanu a contribuit decisiv la întemeierea, la Suceava, a unui Institut de Învăţământ Superior, al cărui prorector a fost ulterior.

“Dacă astăzi Universitatea este una dintre instituţiile cele mai reprezentative ale Sucevei, acest lucru i se datorează şi lui. Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni. Ion Siminiceanu este unul dintre oamenii prin care Dumnezeu a lucrat şi, fără îndoială, chiar fără s-o ştie, mulţi dintre oamenii Sucevei îi datorează existenţa sau destinul. Comunitatea academică a Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava îşi exprimă compasiunea faţă de trecerea în nefiinţă a unuia dintre membrii ei cei mai de seamă”, a mai spus prorectorul sucevean.

La rândul său, prof.univ.dr. Mihai Iacobescu de la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava a evocat “câteva crâmpeie” din viaţa profesorului Ion Siminiceanu.

“De fiecare dată când pleacă cineva dintre noi, stăm o clipă şi medităm. Ce înseamnă viaţa omului? Aparent, înseamnă o pâlpâire între două veşnicii, cea din care am venit şi cea în care plecăm, dar fiecare dintre noi aspirăm şi încercăm ca această clipă când ardem aici, câte zile ni s-au dat, să lăsăm ceva urme. Omul pe care-l conducem aici a reuşit prin strădaniile sale, prin virtuţile şi calităţile pe care le-a avut ca fiu de ţăran, dintr-o familie modestă, de pe meleagurile noastre, să dorească, să se străduiască şi să reuşească să-şi înscrie paşii cu fapte memorabile, rămânând, atunci când se va scrie istoria urbei noastre, o personalitate de seamă a oraşului, a meleagurilor bucovinene, a ţării.”, a spus profesorul Mihai Iacobescu.

El a arătat că în anul 1963, la un an de la numirea lui Ion Siminiceanu în funcţia de prim-vicepreşedinte al Regiunii Suceava, s-a pus problema înfiinţării unui Institut de Învăţământ Superior la Suceava pentru a se putea prelungi durata şcolarizării, iar acesta a participat alături de forurile de conducere din vremea respectivă la întâlnirea cu ministrul Educaţiei, Jean Livescu şi s-a oferit să pună la dispoziţie spaţiu pentru funcţionarea noului institut.

Profesorul Iacobescu a mai spus că Ion Siminiceanu l-a adus la Suceava de la Iaşi pe profesorul universitar Constantin Ciopraga, devenit academician, şi care i-a rămas acestuia “un mare prieten”, iar împreună cu autorităţile de atunci au înfiinţat Institutul Pedagogic care a funcţionat până în 1970 în clădirea fostului Liceu Pedagogic.

Mihai Iacobescu a spus că profesorul de filosofie Ion Siminiceanu a fost un foarte bun dascăl, care a fost iubit de studenţi.

“Omul acesta ne-a ajutat apoi cu trup şi suflet şi cu demnitatea pe care a avut-o, fie ca primar, fie ca vicepreşedinte, să facem o clădire nouă, ca o cetate modernă pe care o aveţi şi care între timp şi-a îmbogăţit, care a rămas şi care astăzi mai mulţi studenţi decât avea la început Universitatea din Iaşi, adică vreo 15 000 de studenţi, o salbă mare de facultăţi şi care este, dacă vreţi, instituţia reprezintă prima carte de vizită a Sucevei”, a spus profesorul universitar Mihai Iacobescu.

El a amintit de parcul Şipote amenajat în timpul mandatelor de primar ale lui Ion Siminiceanu, de statuia domnitorului Ştefan cel Mare amplasată în acest parc.

Profesorul Iacobescu a propus ca, ţinând cont de contribuţia lui Ion Siminiceanu, la dezvoltarea oraşului, învăţământului şi culturii din Suceava, în semn de preţuire, o stradă a municipiului să poarte numele acestuia.

 

 


Intră acum și în grupul de