Pârtia de schi din masivul Rarău, printre megaproiectele ratate ale României postdecembriste


Intră acum și în grupul de

Pârtia de schi din masivul Rarău se numără printre marile proiecte nerealizabile ale României postdecembriste, potrivit unei analize privind principalele 15 megaproiecte ratate.

Alături de Autostrada suspendată, Hidrocentrala Tarniţa, Aeroportul Adunații Copăceni, Canalul de irigații Siret-Bărăgan, Aeroportul Brașov, Trenurile de mare viteză, Autostrada „Bechtel”, Autostrada Brașov-Comarnic, Inelul feroviar din jurul Capitalei, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Cimitirul cu vegetaţie barocă, Telegondola bucureştenilor, Fântâna cântătoare din Parcul Herăstrău, şi Esplanda lui Videanu, investiţia din judeţul Suceava figurează pe lista celor „15 megaproiecte ratate ale României”, întocmită de jurnaliştii de la Jurnalul Naţional.

partie rarau 2

„Țara noastră concurează cu cele şapte minuni ale lumii: lucruri de uimire, marile proiecte irealizabile sau aşteptate îndelung ne pot aduce un loc de cinste în Cartea Recordurilor. Cu bugete de cel puţin 18 miliarde de euro, acestea s-au dovedit fie inutile, fie fanteziste. Cele de infrastructură, foarte bune, par a nu se mai realiza niciodată. Toate acestea fac parte din minunile României postdecembriste”,  se arată în analiză.

Sursa citată precizează că pârtia din masivul Rarău a fost abandonată de autorităţi, după ce s-a făcut o investiţie de 10 milioane de euro.

„Ar fi trebuit să se întindă pe 4.200 de kilometri, urmând să devină, anul trecut, una dintre cele mai performante din ţară. Pe lângă investiţia de 10 milioane de euro, proiectul a rămas şi cu lucrări deja executate şi neplătite în valoare de peste şapte milioane de lei, trecute în bugetul primăriei Câmpulung Moldovenesc, printr-o decizie a Curţii de Conturi. Din această cauză staţiunea a ajuns în topul celor mai îndatorate localităţi din ţară şi se află acum în pragul falimentului. Proiectul a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o hotărâre a guvernului Boc, şi urma să fie finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, prin programul „Schi în România”. A fost prezentă la semnarea contractului şi Elena Udrea, ministrul Turismului în acea perioadă”, se mai menţionează în analiză.

Vezi mai multe despre pârtia de schi din masivul Rarău


Intră acum și în grupul de