Tariceanu a anuntat demisia Guvernului, aderarea la UE se amina


Intră acum și în grupul de

Tariceanu a luat aceasta decizie dupa consultari in cadrul conducerii PNL, cu membrii Guvernului si dupa intilnirea de miercuri seara cu presedintele Traian Basescu.

O parte din membrii conducerii PNL au fost de acord cu propunerea pentru declansarea alegerilor anticipate, mai ales dupa situatia determinata de decizia Curtii Constitutionale de a admite unele din contestatiile la pachetul de legi privind reforma Justitiei.

In acest caz, anticipatele ar putea fi provocate de demisia repetata a Guvernului.

Potrivit procedurilor constitutionale, daca Guvernul Tariceanu demisioneaza, seful statului trebuie sa desemneze un nou premier, care sa constituie un nou Cabinet si sa se prezinte in fata Parlamentului pentru un vot de investitura.

Cum celelalte partidele parlamentare nu sustin anticipatele, noul Cabinet ar putea trece si ar fi nevoit sa demisioneze si el. Procedura se reia si a doua oara, pentru ca, in final, Parlamentul sa fie dizolvat.

Ideea organizarii anticipatelor a fost lansata de seful statului la mai putin de o luna dupa castigarea alegerilor prezidentiale si reluata constant de atunci.

Daca anticipatele au loc in aceasta toamna, peste patru ani alegerile pentru Presedintie si cele parlamentare vor avea loc simultan.

Un alt grup din PNL, solicita insa raminerea la guvernare chiar cu riscul iesirii ministrilor PD din Guvern. Totodata, acestia sustin formarea unui pol de dreapta, in care PNL sa fie partidul coagulator.

Efectul pe care actuala situatie politica din tara il va avea in ceea ce priveste integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este, cel mai probabil, aminarea aderarii.


Intră acum și în grupul de