Guvernul elimina subventiile pentru constructia de locuinte prin ANL

Guvernul a modificat si completat Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Modificarile aduse Legii pentru infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte transforma ANL intr-o entitate de piata, supusa tuturor regulilor concurentiale.

Modificarile aduse legii permit ANL sa intre in parteneriate cu autoritatile publice locale si cu persoane fizice sau juridice detinatoare de terenuri de constructie, astfel incat sa aiba acces la terenuri deja viabilizate. De asemenea, ANL va putea tine seama de programele de viabilizare a terenurilor ale autoritatilor locale, pentru a le corela cu programele sale de constructie de locuinte.

Pentru atragerea resurselor de finantare in constructia de locuinte, ANL va putea incheia conventii speciale cu institutii autorizate potrivit legii sa acorde credite ipotecare. De asemenea, pentru atragerea de resurse suplimentare, ANL poate emite periodic titluri de valoare, in conditiile legislatiei in vigoare.

Proiectul de Lege aprobat de Guvern propune eliminarea subventiilor acordate pana in prezent prin ANL pentru construirea de locuinte proprietate personala prin credit ipotecar. Aceste subventii reprezinta ajutoare de stat, care nu mai pot fi acordate, potrivit angajamentelor asumate de Romania.

ANL se va implica mai activ in programele de realizare a locuintelor sociale, care sa cuprinda si construirea de locuinte de necesitate. Vor continua programele de constructii de locuinte pentru tineri sub 35 ani.

loading...