MEC monitorizeaza impactul de mediu la fosta exploatare miniera Calimani


Intră acum și în grupul de

Proiectul prevede realizarea de lucrari pentru reabilitarea suprafetelor de teren unde s-au desfasurat activitati miniere.

Pana in prezent au fost nominalizate pentru inchidere, 20 de mine si cariere, dintre acestea, in Valea Jiului au fost selectate 2 mine – Valea de Brazi si Iscroni si preparatiile de carbune cu activitate sistata, Petrila, Livezeni, Uricani si Lupeni. Suma totala alocata pentru ecologizare la minele din Valea Jiului este de 17 milioane USD.

Pentru finalizarea listei, pana la 34 de mine, ministrul de resort, Ioan Seres a cerut propuneri din partea sindicatelor din minerit si a companiilor miniere.

Selectia minelor pentru noul imprumut s-a facut in functie de urmatoarele criterii:probleme deosebite de protectia mediului; marimea impactului social produs de inchiderea minelor; valoarea mare a lucrarilor de inchidere si ecologizare; complexitatea lucrarilor de inchidere.Cele 14 mine vor fi selectate in functie de criteriile enuntate, cu consultarea comunitatilor locale, sindicatelor miniere si companiilor nationale, suma totala alocata inchiderilor de mine, fiind de 69,1 mil. USD.

Totodata, MEC a solicitat expresii de interes de la firmele specializate, pentru servicii de consultanta privind elaborarea manualelor pentru inchiderea minelor de sare si uraniu;

elaborarea manualului de proceduri de mediu si implementarea unui sistem de management de mediu in sectorul minier, audit tehnic si de mediu pentru lucrarile de inchidere a minelor cuprinse in Proiect si monitorizarea impactului de mediu la Calimani si Baia de Aries.

Pe imprumutul pentru proiectul pilot anterior – “Inchiderea Minelor si Atenuarea Impactului Social” – Ministerul Economiei si Comertului a finalizat lucrari de dezafectare a terenului si ecologizare la 31 de mine.

Valoarea aprobata initial a componentei de inchidere a fost de 29 milioane USD din care s-au utilizat in acest scop, 15 mil. USD.

Din primul grup de mine au fost finalizate lucrarile la minele Florimunda, Ruschita, Armasesti, Berbesti Berevoiesti,Cerna, Cucesti, Godeni, Rogojelu, Rosiuta, Baia Borsa, Leorda, Rafira, Vermesti, o parte la minele din zona Lesu Ursului. In zona de sud – est au ramas de finalizat lucrarile de la Lupoaia, Rogojelu, avand ca termen luna octombrie 2005.

In cadrul aceluiasi proiect pilot, MEC a beneficiat de suma de 27,67 milioane USD pentru masuri de atenuare a impactului social in zonele miniere unde au fost facute disponibilizari.

MEC a acordat stimulente financiare pentru firme care au angajat 7.292 de persoane dintre minerii disponibilizati, 2963 de microcredite pentru IMM-uri si intreprinderi familiale dezvoltate de persoanele disponibilizate, au fost infiintate 10 centre de afaceri, care au capacitatea de a incuba circa 300 de firme.


Intră acum și în grupul de