Cadrele didactice urmeaza sa fie testate psihologic


Intră acum și în grupul de

Astfel, avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic, examenul fiind suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Potrivit acestui ordin, lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica sunt urmatoarele:
A. Situatii de inaptitudine profesionala de natura psiho-comportamentala

1. episoade acute ale bolilor psihotice
2. deteriorarea cognitiva, indiferent de etiologie
3. tulburari severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive.
B. Afectiuni neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica (balbaismul foarte grav si afazia – de orice etiologie)
C. Boli transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (TBC evolutiv).
Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari. Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice stipulate mai sus. In cazul constatarii unor tulburari de natura psiho-comportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, care vor solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicina a muncii.


Intră acum și în grupul de