Festivalul Pastravului- editia a V-a


Intră acum și în grupul de

Cea de-a V-a editie a Festivalului National al Pastravului are loc în perioada 14- 16 august în comuna Ciocanesti. Printre manifestarile ce vor avea loc se afla doua runde de pescuit la pastrav, un concurs de gastronomie, sub genericul „Ecologia Pastravului”, la Casa de Cultura, va avea loc o masa rotunda la care participa cadre didactice si reprezentanti ai administratiei locale si judetene, o  parada portului popular. Parada portului popular, a calaretilor si a spectacolelor folclorice îi determina pe localnici sa scoata din „lada de zestre” a bunicilor adevarate comori de arta populara – costumele traditionale.
Sub titulatura „La hramul satului”, gospodinele vor pregati „cea mai mare mamaliga” si cel mai gustos bors de pastrav, ca un preambul la concursul gastronomic „Borsul pastravului” si „Cosul fermierului”. Se vor acorda premii pentru cel mai gustos bors de pastrav, ce va fi oferit apoi spre vânzare vizitatorilor, pentru cea mai originala prezentare a pastravului afumat si premiul de excelenta acordat pentru întreaga prezentare a echipei.
Va fi si o defilare a „Carutei gospodarilor”, o prezentare a mesterilor populari, si pentru prima data un concurs de pescuit sportiv demonstrativ pentru copii.
Ca în fiecare an, nu lipsesc spectacolele folclorice. Ansamblul Folcloric „Braduletul” Botos, Ansamblul Folcloric „Cosnencuta” Cosna, Ansamblul „Bistrita Aurie” Ciocanesti, alaturi de invitatii de onoare – sotii Lupu si Cornelia Rednic si Cristina Pomohaci, vor oferi publicului, suite de cântece si dansuri traditionale zonei pe care o reprezinta. Nu va lipsi nici Ansamblul folcloric „Strajerii Bucovinei” din Pojorâta si invitata de onoare – Sofia Vicoveanca, Ansamblul „Mugurelul Dornelor” si invitatul special Petrica Stoian Mâtu. Seara plaiesi cu faclii în mâini vor coborî de pe Dealul Tatarilor, moment urmat de un foc de tabara si balul festivalului. În ultima zi a festivalului va avea loc coborârea cu pluta pe Bistrita Aurie, între Botos si Ciocanesti, fapt ce aminteste de o ocupatie traditionala în zona – plutaritul. În zilele de 15-16 august, este asteptata la Ciocanesti si echipa salvamont din Vatra Dornei, cu demonstratii de tiroliana, river rafting, paint balt, tras cu arcul. Organizatorii acestui festival sunt Primaria si Consiliul Local Ciocanesti, Casa de Cultura Ciocanesti, ANTREC Bucovina.


Intră acum și în grupul de