Nechifor: La Suceava se va putea ateriza în aproape orice condiţii


Intră acum și în grupul de

Aeroportul Suceava va găzdui şedinţa Consiliului Judeţean Suceava din 29 septembrie, a anunţat, miercuri, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor.

Potrivit lui, în această şedinţă urmează să fie aprobat transferul dreptului de administraţie pe care CJ Suceava îl are asupra suprafeţelor de teren şi clădirilor Centrului Economic Bucovina Suceava în vederea amenajării celui de-al doilea terminal al aeroportului.

„Vrem ca fiecare consilier judeţean să înţeleagă ce vrem să realizăm acolo”, a spus Nechifor ,care a precizat că apoi se va adopta studiul de fezabilitate şi evaluarea costurilor modificărilor ce vor fi executate.

nechifor la aeroport

Preşedintele CJ Suceava a precizat că finanţarea pentru aceste lucrări se va face, cel mai probabil, din bugetul propriu sau din împrumut pentru că este nevoie să fie finalizate spre sfârşitul anului viitor, subliniind că prin punerea în exploatare a terminalului al doilea, aeroportul sucevean va depăşi caracterul de aeroport regional.

Nechifor a mai spus că lucrările de modernizare la aeroport sunt executate 99 la sută şi că mai sunt de făcut lucrări de finisaj în interiorul noului turn de control şi de finalizat platforma.

El a arătat că aeroportul se află în plin proces de aprobare a procedurilor de zbor de Romatsa şi Autoritatea Aeronautică, fiind deja executate zborurile necesare.

Şeful administraţiei judeţene a adăugat că a fost montat echipamentul VOR, iar de la 1 decembrie aeroportul sucevean va fi singurul din ţară cu proceduri de aterizare-decolare implementate pe GPS.

„La Suceava se va putea ateriza în aproape orice condiţii, şi meteo şi de instrumente de bord”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El şi-a exprimat încrederea că Romatsa va monta şi sistemul de aterizare ILS în condiţiile în care acum are conturile blocate.

„Nişte fraţi au blocat conturile. Sper să nu ne încurce în etapa ulterioară. ILS trebuie să-l monteze Romatsa. Sper să nu se încurce din cauza blocajului cu fraţii respectivi”, a spus Nechifor făcând referire la fraţii Micula care au obţinut blocarea conturilor Romatsa pentru o datorie a statului român către firmele lor.

El a arătat că indiferent dacă se va întârzia montarea ILS, aeroportul sucevean va fi funcţional având VOR şi GPS.

„Avem VOR şi GPS. Nu vor fi dificultăţi. Suntem pregătiţi să primim avioane, cu Boeing 767”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că tarifele de operare pe aeroport vor fi adoptate în şedinţa din 21 octombrie a CJ Suceava, iar de a doua zi vor putea fi încheiate contracte cu operatori aerieni, alţii decât Tarom care are contractul doar suspendat până la redeschiderea aeroportului.

Consiliul Judeţean Suceava va transforma o mare parte din Centrul Economic Bucovina, din apropierea Aeroportului Suceava, în terminal internaţional pentru aerogară, actualul terminal urmând să fie folosit doar pentru cursele interne, charter sau VIP.


Intră acum și în grupul de