O noua dezbatere publica privind standardele de referinta pentru institutiile de invatamant preuniversitar


Intră acum și în grupul de

Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Preuniversitar (ARACIP) relanseaza dezbaterea publica privind standardele de referinta (de calitate) pentru institutiile de învatamânt preuniversitar, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. ARACIP considera ca prelungirea si extinderea consultarii publice se impun deoarece acest tip de standarde reprezinta o noutate pentru sistemul national de învatamânt preuniversitar.

Prima faza a dezbaterii publice s-a derulat în perioada aprilie – august 2007 si a angajat,  cu precadere, nivelul institutional. În urma discutiilor a rezultat o noua forma a standardelor nationale de referinta pentru învatamântul preuniversitar care asigura, între altele, orientarea generala a evaluarii interne si externe a calitatii, simplificarea si flexibilizarea procedurilor de evaluare interna si externa a calitatii si responsabilizarea furnizorilor de educatie în evaluarea interna a calitatii si în probarea nivelului de calitate atins pentru fiecare indicator.

Din aceasta dezbaterea publica a rezultat necesitatea unui Ghid de aplicare a acestor standarde, care sa fie utilizat atât de Comisia de evaluare si asigurare a calitatii, pentru evaluarea interna, cât si de expertii ARACIP, în evaluarea externa. Prin urmare, pe lânga noua forma a standardelor nationale de referinta, este pus în dezbatere si ghidul de aplicare a acestora pentru toate institutiile de învatamânt preuniversitar (cu exceptia celor din cadrul învatamântului profesional si tehnic). Ghidul de aplicare a standardelor nationale de referinta va propune modul în care standardele si standardele de referinta vor fi utilizate, conform legii, pentru evaluarea interna si externa a calitatii educatiei oferite. De asemenea, ghidul de aplicare va propune, în mod nerestrictiv, exemple de dovezi care pot indica realizarea fiecarui indicator si descriptor – pe baza bunelor practici existente la noi si în alte sisteme de învatamânt.

Toate institutiile, organizatiile si persoanele interesate pot trimite în scris, propunerile, sugestiile si observatiile privind continutul si forma acestor doua documente pâna la data de 30 septembrie 2007, dupa cum urmeaza: prin posta (pe adresa ARACIP, Str. Spiru Haret nr. 12, et. I, cam. 43, Bucuresti, cod 010176), prin fax (021/319.20.96) sau prin e-mail: [email protected].

Cele doua documente – noua forma a standardelor nationale de referinta si Ghidul de aplicare a standardelor nationale de referinta pentru învatamântul preuniversitar general (non profesional) – se gasesc pe site-ul ARACIP http://aracip.edu.ro/, în pagina dedicata documentelor supuse dezbaterii publice.


Intră acum și în grupul de