Ministrul Borbely cere primarilor sa depuna si alte proiecte in afara celor de infrastructura


Intră acum și în grupul de

„La Programul Operational Regional suntem în grafic”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely miercuri, la întâlnirea cu autoritatile locale din judetul Suceava, adaugând ca, de luni, vor putea fi depuse proiecte pentru axa 2 din POR si ca în 18 septembrie se finalizeaza criteriile de selectie si ghidul solicitantului la toate cele sase axe ale programului. Acesta a tinut sa precizeze ca la acest program, MDLPL este doar o autoritate de management care monitorizeaza, puterea de decizie aflându-se la nivelul regiunilor si a autoritatilor locale care trebuie sa întocmeasca si sa depuna proiecte.

Ministrul a precizat ca au fost pregatite deja 50 de proiecte care urmeaza sa intre în cadrul POR si ca la nivelul judetului Suceava sunt scrise aproape o suta de proiecte. Acesta a cerut autoritatilor locale sa depuna si altfel de proiecte nu doar de infrastructura si a apreciat ca din luna decembrie vor putea fi încheiate primele contracte de finantare prin POR. Pe de alta parte, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a recunoscut, ca se înregistreaza întârzieri mari în implementarea Programului SAMTID de reabilitare a retelelor de apa în orase. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, s-a plâns, în cadrul întâlnirii cu Borbely, ca programul SAMTID în judet este în mare întârziere fata de grafic. El a spus ca desi în Europa, firma austriaca Strabag AG, care a câstigat executia acestui proiect în sase orase sucevene, este o firma de succes, în judetul Suceava sunt în mare întârziere în realizarea lucrarilor si a mentionat ca ar trebui modificate conditiile de participare la licitatii, aratând, din experienta, ca la licitatii mari „vin firme straine, cu mapa în mâna, vin cu pret de dumping si apoi cauta constructori români”.

Ministrul Dezvoltarii a recunoscut ca Programul SAMTID „a început cu stângul” aratând ca, în alte judete, sunt întârzieri mai mari decât în Suceava. În judetul Suceava, prin programul SAMTID vor fi reabilitate sistemele de alimentare cu apa din Falticeni, Siret, Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc si Solca, contractul pentru lucrarile de executie fiind câstigat de firma austriaca Strabag AG, iar valoarea proiectului este de 10, 527 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de