Thermonet: În loc să se dea subvenţii mai bine s-ar face investiţii în reţele de termoficare. Dacă Primăria făcea investiţii preţul de distribuţie al agentului termic era aproape la jumătate


Intră acum și în grupul de

Directorul firmei Elsaco și acționar al operatorului Thermonet, Valeriu Iftimie, a declarat, marţi, în şedinţa organizată la Primărie cu asociaţiile de proprietari că jumătate din preţul actual pentru transportul şi distribuţia agentului termic reprezintă pierderile şi că dacă se făceau investiţii în reţele de termoficare preţul distribuţiei în municipiu era la aproape jumătate.

Ifitimie a explicat că sistemul de încălzire centralizat este favorit în occident, în momentul de față, și se fac extinderi majore.

„Sistemul centralizat prin esență poate să dea și trebuie să dea cele mai bune condiții, la cel mai bun preț, în cele mai bune condiții de mediu”, a spus Valeriu Iftimie.

sedinta asociatii de proprietari thermonet

El a precizat  că energia termică în România este un produs scump, costurile fiind asemenea din țările europene dezvoltate.

De asemenea, Iftimie a susținut că subvențiile acordate populației ar trebui eliminate, explicând că din 185 lei/gigacalorie, preț plătit de populație pentru serviciul de încălzire, 90 de lei reprezintă pierderile de pe rețele.

„Această subvenție trebuie scoasă numai în condițiile în care intervenim asupra rețelelor de transport și distribuție. Dacă facem un calcul clar, ce ar însemna scoaterea subvenției, dar intervenția asupra instalațiilor, vă garantez că energia termică ar trebui să coste la transport și distribuție până în 110 lei”, a precizat acționarul la Thermonet.

În acest sens, Valeriu Iftimie, a arătat că pentru modernizarea totală a rețelelor ar fi necesare 50 de milioane de euro.

El a mai spus că oraşele din ţară unde asemenea de investiţii s-au făcut, cum ar fi Focşani sau Botoşani, au pierderi nesemnificative, de circa cinci metri cubi pe zi.

Valeriu Iftimie a mai declarat că intenţia societăţii este să gestioneze un sistem de termoficare competitiv şi fără pierderi şi a anunţat că în câteva luni va prezenta punctele critice ale sistemului din municipiul Suceava şi care sunt priorităţile de investiţii.

 


Intră acum și în grupul de