Sarmalute, varza cu ciolan, mamaliguta, muraturi si bere din belsug la „Festivalul verzei” de la Milisauti

Timp de doua zile, duminica si luni, locuitorii din orasul Milisauti petrec la Festivalul verzei. Varza de Milisauti este renumita în tara, putând fi gasita pe tarabele pietelor, vânzarea ei atât proaspata cât si murata fiind principalul venit al locuitorilor orasului. Agricultorii din Milisauti sunt primii atestati din Bucovina care s-au ocupat cu cultivarea verzei si comercializarea ei în diferite forme. „Festivalul verzei”, care coincide cu zilele localitatii, nu putea sa nu fie ridicat la rangul de principala sarbatoare. Cum era si normal varza a ocupat un loc de cinste în prima zi a festivalului, fiind consumata de cei prezenti cu multa placere iar producatorii muraturilor nu s-au sfiit sa-si laude fiecare cum stia mai bine produsul lui.

Nici primarul localitati, Mircea Laurus nu a rezistat tentatiei si a tinut sa testeze moarea de varza, cea recunoscuta din vechime pe meleagurile noastre ca un bun remediu de dimineata pentru petrecareti. „Moarea de la Milisauti este cea mai buna, medicament curat, cel mai bun medicament” a spus edilul localitatii. Cei care preferau varza în mâncare si nu doar murata au avut si ei de unde alege. Daca la sarmalute la cazan stapâne sunt femeile, modul de preparare fiind transmis din generatie în generatie, cu mici secrete bine pastrate, la cazanul de ciolan cu varza legea o fac barbatii, important fiind ca buna dispozitie, data si de un pahar cu „tarie” sa domneasca pretutindeni. Si cum toate bunatatile trebuie mâncate asa cum scrie în cartea de bucate a bunicilor, mamaliguta de porumb nu a lipsit, coapta si ea la foc mocnit de surcele. Cele peste 2000 de sarmale si sutele de portii de varza cu ciolan au fost savurate pe îndelete de cei prezenti care au stropit bucatele cu bere din belsug si s-au bucurat de programe de muzica populara. ­