Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare a bugetului pe anul 2007


Intră acum și în grupul de

„Aceasta rectificare este bazata pe o crestere a veniturilor, pe redirectionarea  unor sume catre sectoare care aveau nevoie de fonduri suplimentare”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta de Guvern de marti, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Potrivit comunicatului primul ministru a precizat ca deficitul bugetar se va mentine la acelasi nivel.

Bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse va creste cu suma de 1.385 de milioane lei noi, banii fiind destinati platii pensiilor agricultorilor majorate începând cu 1 septembrie, platii drepturilor persoanelor cu handicap si a ajutoarelor pentru încalzire.
Bugetele locale vor creste cu 1.505,2 milioane lei, primite prin transfer de la bugetul de stat pentru finantarea unor cheltuieli de capital ale unitatilor de învatamânt preuniversitar, compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili, acordarea ajutorului la încalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri si finantarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate va fi majorat cu 422,5 milioane de lei, în principal pentru finantarea serviciilor medicale si medicamentelor.
Ministerul Internelor si Reformei Administrative va beneficia de fonduri suplimentare în suma de 865,3 milioane lei pentru finantarea, în principal, a drepturilor salariale si a pensiilor politistilor, precum si pentru acoperirea sumelor reprezentând compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibilii utilizati la producerea energiei termice furnizate populatiei prin sisteme centralizate.

Bugetul Ministerului Economiei si Finantelor va primi o suplimentare de 525,5 milioane lei, în principal pentru acordarea subventiilor pe produse si protectie sociala acordate Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a subventiilor pentru executarea lucrarilor de conservare si mentinere în siguranta a minelor, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de investitii ale firmelor în asigurarea productiei de apa grea în vederea punerii în functiune si completarea necesarului tehnologic la unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu 386,4 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de reparatii la drumuri de interes national, a unor proiecte cu finantare rambursabila derulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale si a proiectelor cu finantare rambursabila pentru Metrorex.

Ministerului Justitiei va primi o suplimentare cu 347,9 milioane lei pentru plata drepturilor câstigate prin hotarâri judecatoresti executorii care au ca obiect diferite litigii de munca (prime de vacanta, spor de vechime în munca, spor de anticoruptie). Fondurile vor fi destinate, de asemenea, pentru asigurarea drepturilor salariale si finantarea cheltuielilor curente ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.Bugetul Serviciului Român de Informatii va creste cu 143,4 milioane lei pentru plata unor drepturi de asistenta sociala recalculate ca urmare a majorarii coeficientilor de ierarhizare a soldelor de functie, respectiv a salariului pentru functia îndeplinita, ce constituie baza de calcul la stabilirea pensiilor, precum si pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrarile de investitii aferente proiectelor prioritare ale SRI.

O suplimentare de 59,9 milioane de lei va fi destinata Ministerului Afacerilor Externe pentru plata primelor de vacanta potrivit hotarârilor judecatoresti ramase definitive din perioada 2001-2006. O parte din aceste fonduri va fi utilizata pentru acoperirea costurilor generate de numarul de posturi suplimentare pentru organizarea la Bucuresti, în 2008, a summit-ului NATO, precum si pentru plata chiriilor aferente spatiilor de lucru si locuit folosite de misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale si a contributiilor la organisme internationale, inclusiv la bugetul NATO.

Pentru Ministerul Culturii vor fi alocate suplimentar 74,2 milioane lei. Banii vor fi folositi pentru finantarea lucrarilor de conservare a monumentelor, lucrarile de constructii si reparatii la unele lacasuri de cult si la Ansamblul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet. O parte din fonduri va fi destinata pentru achizitia de imobile, prin exercitarea dreptului de preemptiune a statului, pentru institutiile de cultura care lucreaza în spatii închiriate si retrocedate.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara va primi suma de 36 milioane lei pentru actiuni de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, precum si pentru identificarea si înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor. Academia Româna va primi 34 milioane lei reprezentând, în principal, drepturi salariale si sume pentru plata sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei.

Bugetul Cancelariei Primului-Ministru va fi suplimentat cu 32 milioane lei pentru cheltuielile de întretinere si functionare a aparatului propriu, plata evaluatorilor dosarelor de despagubiri civile, realizarea de catre structurile sportive subordonate a programelor de pregatire pentru participarea sportivilor la competitiile oficiale, dotarea cu aparatura a laboratorului de testare al Agentiei Nationale Antidoping si plata rentei viagere acordata sportivilor.  

Fondul de rezerva bugetara va fi majorat cu 200 milioane de lei pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute care pot sa apara pe parcursul anului bugetar. Rectificarea bugetului pe anul 2007 este determinata de rezultatele executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, caracterizata de tendinta crescatoare a veniturilor datorata evolutiilor macroeconomice si îmbunatatirii colectarii impozitelor.


Intră acum și în grupul de