Sucevenii au rupt tăcerea! Vezi de ce ies în stradă seară de seară și care sunt cerințele lor

Proteste de amploare au avut loc joi și vineri seara în municipiul Suceava, oamenii manifestându-se zgomotos ore în șir. Manifestanții au anunțat că acțiunile lor vor continua și în zilele următoare și nu vor renunța până când nu vor vedea că cerințele lor vor fi duse la îndeplinire.

proteste (58)

Pe lângă mesajele din stradă, sucevenii au redactat și o listă de cereri prin care își exprimă dorința de schimbare.

În rândurile ce urmează vă prezentăm lista de cereri a participanților la protestele de la Suceava. Menționăm că această listă a fost publicată de asociația Uniți Salvăm Suceava, pe o rețea de socializare.

„1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

  1. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!

  1. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!

  1. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

  1. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

  1. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!

  1. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

  1. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

  1. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!”

proteste (10)