Proiectul de contractare a unui împrumut în valoare de 5 milioane lei a fost aprobat de Consiliul Local Suceava


Intră acum și în grupul de

Consilierii locali suceveni au aprobat în şedinţa de îndată de miercuri, contractarea unui credit de cinci milioane de lei pentru achiziţia de lemn pentru producătorul de energie termică Bionergy.

Consiliul Local

Creditul reprezintă echivalentul subvenţiei pe care o are de plătit primăria pentru lunile noiembrie şi decembrie.

Convocați în ședință de îndată de primarul Ion Lungu, aleșii locali au hotărât cu 12 voturi „pentru” și trei „abțineri” ca municipalitatea să se împrumute cu 5 milioane de lei pentru a nu pune în pericol furnizarea agentului termic către cele 19.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat.

Amintim că directorul societății Bioenergy, Vasile Ilie, a declarat săptămâna trecută că dacă nu va fi contractat împrumutul, nu se va putea achiziționa biomasa și astfel sucevenii nu vor avea căldură și apă caldă.

Conform proictului de hotărâre, gradul de îndatorare estimat al municipiului Suceava în urma contractării împrumutului este pe o perioadă de cinci ani.

„Eu sper ca acest lucru să se întâmple pentru ultima dată având în vedere faptul că astăzi avem un nou operator, iar ei au obligația să încaseze bani de la populație și Primăria să plătească subvenția. Astăzi, noi nu avem nici un leu restant la subvenție”, a declarat primaul Ion Lungu, care a precizat că Bioenergy are de recuperat 20 de milioane de lei pentru energia termică furnizată şi neîncasată de la Termica.

La rândul său, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a declarat că în condițiile în care numărul abonaților la sistemul centralizat este mai mic decât al celor care au montat sisteme individuale se impune luarea unor măsuri pentru a nu exista diferențe între locuitorii orașului, subvențiile fiind plătite din bugetul tuturor.

lucian harsovschi

„În perioada 2014-2015 Primăria a achitat subvenții de 17 milioane de lei către Termica, iar anul acesta, până în momentul de față, s-au achitat subvenții de 9 milioane de lei. Luând și acest credit de 5 milioane de lei, vom avea 14 milioane de lei achitați la subvenții. Cred că trebuie găsită o soluție pentru ca pe viitor să nu mai fie diferențe între suceveni”, a spus Harșovschi.

El a menționat că pentru împrumutul în valoare de 5 milioane de lei municipalitatea va plăti în fiecare an o dobândă de 46.000 lei pe an.

„Suntem reprezentanții unui partid responsabil și nu vrem să lăsăm sucevenii fără căldură. Numai să ne fie clar: acest lucru trebuie să înceteze, nu trebuie să mai fie diferențe între suceveni. Dacă până acum guvernele au dat ajutoare pentru această subvenție, uitați-vă că acum această subvenție o plătim noi, din banii sucevenilor, către operatorul de energie termică”, a spus Harșovschi, apreciind că aprobarea proiectului reprezintă „o soluție de avarie”.

Precizăm faptul că proiectul a fost suspus Consiliului Local Suceava și săptămâna trecută, tot într-o ședință de îndată, însă a fost amânat printr-un amendament al Partidului Social Democrat. Totodată, și consilierii Partidului Național Liberal au susținut la acea dată că nu vor vota cererea lui Ion Lungu pentru ca bugetul municipiului reşedinţă de judeţ să nu fie împovărat cu un împrumut de cinci milioane de lei.

 


Intră acum și în grupul de