Ziua Independenței Poloniei, sărbătorită la Solonețu Nou de comunitatea poloneză din România


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit, duminică, 15 noiembrie a.c., în localitatea suceveană Solonețu Nou, „Ziua Independenței Poloniei”.

Pentru a marca această zi atât de importantă pentru polonezii din întreaga lume, Uniunea Polonezilor din România a organizat o serie de manifestări ce au debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica romano-catolică din Solonețu Nou, la ora 11.00. Slujba prezidată de părintele Cucharec Stanislav Ioan, parohul Bisericii, a fost una de mulțumire pentru eroii polonezi care au luptat  pentru Independența Poloniei. Tot în timpul ceremoniei religioase, s-a ținut un moment de rugăciune pentru toate victimele de la Colectiv din București, dar și cele în urma atentatelor de la Paris. Parohul Stanislav a accentuat că victimele de la Paris ,,au murit nevinovate și că  extremismul este un act de lașitate împotriva umanității”.

polonezi-Ziua Independentei (2)

După ceremonia religioasă, toți participanții au fost așteptați la Dom Polski din localitate. Aici, membrii ansamblului „Sołonczanka” au susținut un program artistic care a cuprins cântece și versuri patriotice dedicate acestei sărbători, atât de importante pentru polonezii din întreaga lume. La eveniment au participat Beata Golębiewska, consul al Republicii Polonia la București, membri ai comunităților de polonezi din Bucovina, preoții decanatului de Bucovina și nu în ultimul rând, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

  În cadrul evenimentului elevele Monica Balac, Agneșca Revai și Bernadeta Balac au fost premiate și de consulul Republicii Polonia la București, Beata Golębiewska pentru rezultatele obținute la Olimpiada de Literatură și Limba Polonă, la Concursul de Ortografie și la concursurile de recitare pentru diasporă și polonezii din străinătate, dar și pentru rezultate bune la învățătură și pentru promovarea limbii și culturii materne în mediile diasporei poloneze românești. Aceasta le-a felicitat pe cele trei finaliste și le-a urat fetelor mult succes în tot ceea ce fac.

 „<<Ziua Independenței Poloniei>> este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni. În această zi comemorăm independența Poloniei redobândită în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia”, a declarat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.


Intră acum și în grupul de