Nechifor vrea o cooperare între Zona Metropolitană Barcelona şi Zona Metropolitană Suceava, dar după alegerile locale din 2016


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care efectuează o vizită de patru zile în Barcelona, a apreciat, marţi, modul în care funcţionează Zona Metropolitană Barcelona, arătând că şi-ar dori o cooperare cu Zona Metropolitană Suceava, dar după alegerile locale din 2016 când sucevenii se vor putea organiza mai bine în condiţiile în care, în prezent, Zona Metropolitană Suceava e condusă de Ion Lungu.

nechifor area barcelona casablancas

Nechifor a postat pe pagina sa de socializare câteva concluzii în urma întâlnirii pe care a avut-o cu directorul de relaţii internaţionale al Area Metropolitana Barcelona, Xavier Tiana Casablancas.

Astfel, Zona Metropolitană Barcelona (Area Metropolitană Barcelona) este formată din 36 de localităţi asociate, în jurul Barcelonei, cu un buget de peste 630 milioane euro, având o populaţie de circa 7 milioane locuitori.

Această Zonă Metropolitană funcţionează în baza unei legi a parlamentului Cataluniei din 2010 şi are responsabilităţi în planificare spaţială, mediu, transport, locuinţe şi coeziune socială.

Spre deosebire de situaţia din România, primarii celor 36 de localităţi chiar plătesc contribuţia proprie, care însumată depăşeşte 200 milioane euro, circa 30 % din bugetul total, din care 130 milioane euro merge la managementul deşeurilor şi vreo 60 milioane euro la apă şi apă uzată.

Nechifor a făcut aceste precizări după ce primari din judeţul Suceava nu au achitat contribuţiile de 2 la sută la proiectele derulate de Consiliul Judeţean Suceava în Programul Operaţional Sectorial Mediu, riscând astfel ca proiectul să nu fie finalizat, iar UE să solicite returnarea fondurilor.

„Mi-aş dori o colaborare între AMB şi Zona Metropolitană Suceava. Să sperăm că după alegerile de anul viitor ne vom putea organiza mai bine”, a scris Nechifor, lăsând să se înţeleagă că există posibilitatea unor cooperări dacă se schimbă conducerea Zonei Metropolitane Suceava care este asigurată de primarul Sucevei, acum acesta fiind Ion Lungu.

Zona Metropolitană Suceava este formată din 22 de localităţi şi municipiul Suceava, iar până în prezent aceasta intenţionează să acceseze fonduri pentru proiecte cu finanţare europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

Cătălin Nechifor efectuează o vizită de patru zile în Barcelona unde, cu sprijinul consulului general al României la Barcelona, Geanina Boicu, a avut discuţii cu reprezentanţii administraţiei.


Intră acum și în grupul de