Replica a unei asezari bucovinene din secolul al XIX-lea langa Manastirea Sucevita


Intră acum și în grupul de

Vechiul sat bucovinean de acum 150 de ani este pe cale sa reînvie în comuna Sucevita. Vatra Satului este numele unui viitor ansamblu rezidential care va arata identic cu o asezare bucovineana din secolul al XIX-lea si, care, urmeaza sa fie ridicat în imediata vecinatate a manastirii din localitate. Ansamblul va fi o replica identica a vechiului sat din Bucovina, urmând a cuprinde locuinte cu arhitectura specifica zonei. Nu vor lipsi conacul, bisericuta, crâsma sau hanul de odinioara. „Toata arhitectura exterioara va fi specifica sfârsitului de secol XIX, începutului de secol XX, în timp ce în interior vor fi amenajate toate utilitatile specifice vremurilor de astazi”, a explicat Ioan Onofrei, primarul din Sucevita.

Toate casele vor fi scoase la vânzare prin licitatie, ele urmând sa fie destinate celor care vor sa locuiasca în zona. În esenta, însa, vatra de sat locuibila îi vizeaza cu precadere pe turisti, scopul fiind ca cei ajunsi în zona sa intre cât mai „apasat” în satul traditional din Bucovina. Turistii se vor putea plimba prin noul sat si vor avea la dispozitie o serie de locuri de agrement (conacul, bisericuta, hanul etc), în care vor putea sa faca un popas pentru a consuma produse traditionale Zona în care va fi ridicat ansamblul rezidential, situata la aproximativ 800 de metri de Manastirea Sucevita, a fost deja stabilita prin hotarâre de Consiliu Local, fiind vorba de un teren întins pe 12 hectare. Nu se stie înca, cu exactitate, câte case vor fi ridicate, însa va fi vorba de minimum 25 de locuinte.

Administratia a purtat discutii cu mai multe firme care ar dori sa se implice în proiect. „Cât despre clientii care ar cumpara casele, nu am nici o îndoiala ca vor aparea. Multe persoane cu notorietate cauta sa cumpere astfel de case, va fi bataie mare”, spune optimist primarul. Se preconizeaza ca lucrarile vor fi demarate cel târziu la începutul anului viitor si, în mod normal, nu ar trebui sa dureze mai multe de sapte, opt luni. Toate lucrarile vor costa în jur de 4-5 milioane de euro, materialul de baza pentru ridicarea ansamblului rezidential urmând a fi lemnul. Sucevita este o zona mult apreciata de turisti, fiind vizitata zilnic de sute de persoane. În comuna si împrejurimi se gasesc peste 1300 de locuri de cazare.


Intră acum și în grupul de