“Formatia intelectuala a lui Eugene Ionesco s-a facut in cultura romana” considera academicianul roman Eugen Simion


Intră acum și în grupul de

Aula Magna a Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava a gazduit, vineri, lansarea volumului “Tânarul Eugen Ionescu” avându-l ca autor pe academicianul român Eugen Simion.

Aparuta în anul 2007 la Editura Fundatia Nationala, cartea “Tânarul Eugen Ionescu” a fost scrisa, asa cum însusi autorul declara, „în mai multe etape, în functie de circumstante”.

Prof.univ.dr Andrei Grigor de la Universitatea galateana a apreciat, vineri, la lansarea acestui volum ca Eugen Simion se împaca ”estetic” cu Eugen Ionescu chiar si atunci când parerile acestuia îl contrariaza.

Grigor a observat interesul deosebit al lui Eugen Simion fata de “timpul si modul în care s-au format unele din marile spirite românesti” exemplificând cu preocuparile academicianului român fata de operele si textele scrise în tinerete de Marin Preda, Emil Cioran sau Eugen Ionescu.

Totodata, Andrei Grigor a spus ca Eugen Simion consemneaza în acest volum faptul ca Eugen Ionescu “s-a format în cultura româna si datoreaza mult culturii române”, inclusiv exilul sau.

Academicianul Eugen Simion a aratat ca primele sale însemnari despre Eugen Ionescu dateaza de la începutul anilor 1970  când, fiind un “tânar profesor” la Paris- Sorbonne IV, a avut ocazia sa-l cunoasca pe marele dramaturg.

Eugen Simion a spus ca are multe amintiri cu Eugen Ionescu, una dintre acestea fiind povestite chiar spre sfârsitul acestei carti.

“Ce datoreaza Eugene Ionesco lui Eugen Ionescu? E tema cartii mele. M-am ferit, dar nu stiu daca am reusit sa ma tin întotdeauna de cuvânt, sa nu trag spuza pe turta literaturii române. Cred însa în mod sincer ca formatia intelectuala a lui Eugene Ionesco s-a facut în cultura româna”, a marturisit Eugen Simion în Cuvântul înainte al volumului “Tânarul Eugen Ionescu”.

Academicianul român a mai spus ca a descoperit în Eugen Ionescu un spirit religios care nu l-a parasit niciodata.


Intră acum și în grupul de