Şeful de post din Vatra Moldoviţei, reţinut. El e acuzat că a intermediat vânzarea blănii unui urs braconat


Intră acum și în grupul de

Şeful de post din comuna Vatra Moldoviţei, Viorel Comoriţan, a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, acesta fiind acuzat că a intermediat vânzarea unei blăni a unui urs care a fost împuşcat ilegal şi în urma acestei comisionări a obţinut suma de 500 de lei.

urs braconat

În acest dosar sunt acuzate cinci persoane între care paznicul de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc şi şeful de post din Vatra Moldoviţei, iar procurorii au făcut mai multe percheziţii domiciliare cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, Serviciul de Investigaţii Criminale, Serviciul de Ordine Publică  – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, Serviciul Judeţean Anticorupţie, Serviciul Acţiuni Speciale, cât şi a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Faţă de cei cinci suspecţi urmează a fi luată măsura reţinerii, urmând ca în cursul zilei de mâine să fie formulate propuneri procedurale – măsuri preventive, faţă de aceştia, precizează procurorii.

În acest caz este urmărit penal Ghiocel Radu Iurniuc pentru ameninţare, constând în aceea că la începutul lunii iunie 2015, i-a adresat persoanei vătămate I. I., în mod indirect, în prezenţa unor martori, ameninţări cu moartea prin împuşcare; nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, constând în aceea că deţine ilegal arme şi muniţii; nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată, constând în aceea că, cel puţin în datele de 26.10.2015, 27.10.2015 şi 25.11.2015 a deţinut şi purtat asupra sa, în mod ilegal, o armă letală de vânătoare şi muniţie aferentă acesteia; uz de armă fără drept în formă continuată, constând în aceea că, cel puţin în datele de 26.10.2015, 27.10.2015 şi 25.11.2015 a utilizat, în mod ilegal, o armă letală de vânătoare şi muniţie aferentă acesteia pentru a bracona prin împuşcare două exemplare de talie mare din specii de vânat; braconaj cinegetic, constând în aceea că, cel puţin în noaptea de 26 spre 27.10.2015, precum şi în data de 25.11.2015 a recoltat prin împuşcare două exemplare de talie mare din specii de vânat, din areale de vânătoare situate pe raza comunei Vatra Moldoviţei, transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, prev. şi ped. de art. 44 lit. d din Legea 407/2006 a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, constând în aceea că, cel puţin începând cu data de 21.11.2015, a deţinut atât la domiciliul său cât şi în alte locaţii, un trofeu, vânat ilegal, constând într-o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, pe care, în data de 13.12.2015, a comercializat-o cu suma de 7500 lei.

Totodată, este urmărit penal Ioan Fercal pentru tăinuire la braconaj pentru că , alături de martorul Mugurel Toader Iurniuc , în dimineaţa zilei de 25.11.2015, i-a acordat sprijin lui Ghiocel Radu Iurniuc  la solicitarea şi indicaţiile exprese ale acestuia, în vederea jupuirii, tranşării, transportării şi valorificării unui exemplar de talie mare dintr-o specie de vânat, braconat prin împuşcare cu o armă de foc deţinută ilegal de către suspectul Iurniuc într-un areal de vânătoare situat pe raza comunei Vatra Moldoviţei, dar şi pentru complicitate la infracţiunea de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, pentru că în data de 13.12.2015, în jurul orelor 18:00, s-a deplasat la domiciliul lui Nicolae Herman  din localitatea Paltinu, de unde a împachetat şi ridicat o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, de provenienţă ilicită, aparţinând lui Iurniuc transportând-o la domiciliul acestuia din urmă, în scopul expres de a fi comercializată unei persoane domiciliate pe raza comunei Botoşana.

În caz este urmărit penal Nicolae Adrian Fercal pentru de tăinuire la infracţiunea de braconaj cinegetic, pentru că l-a ajutat pe Iurniuc în vederea transportării în condiţii cât mai discrete posibil a unui exemplar dintr-o specie de vânat, braconat de Iurniuc, pe o rută mai izolată, la o locaţie determinată, pentru a fi jupuit, tranşat şi valorificat.

Nicolae Herman este acuzat de complicitate pentru că în cursul lunii decembrie 2015, a depozitat la locuinţa sa o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, despre care cunoştea faptul că este de provenienţă ilicită şi pe care la data de 13.12.2015, în jurul orelor 18:00, a predat-o lui Ioan Fercal pentru a o duce la domiciliul lui Iurniuc în scopul comercializării.

Şeful de post Viorel Comoriţan este acuzat de instigare la infracţiunea de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, pentru că, având calitatea de agent şef principal de poliţie ce îndeplineşte funcţia de şef al Postului de Poliţie Vatra Moldoviţei, l-a determinat cu intenţie pe Radu Iurniuc să vândă trofeul de la ursul braconat unei persoane din comuna Botoşana, Georgică Robu cu suma de 7.500 de lei acţionând astfel ca intermediar între făptuitor şi cumpărător.

În fapt, şeful de post l-a sunat pe cumpărător pentru a-i propune tranzacţia, cunoscând anterior că trofeul vânat ilegal se afla în posesia numitului Iurniuc şi stabilind detaliile esenţiale şi modalitatea concretă de desfăşurare a tranzacţiei, primind pentru contribuţia sa suma de 500 lei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de