Pașapoartele s-au ieftinit de la 1 ianuarie. Vezi noile tarife

Scăderea TVA-ului de la 24 la 20 la sută a condus și la scăderea costurilor pentru pașapoarte, anunță Prefectura Suceava, într-un comunicat de presă.

Astfel, cei care vor să-și facă pașaport sau să-l reînnoiască pe cel vechi trebuie să știe că începând din 1 ianuarie 2016, vor plăti mai puțin pentru eliberarea acestui document.

pasaport biometric

Potrivit Prefecturii Suceava, pentru un paşaport simplu electronic, cu valabilitate de 5 ani, preţul este de 261 lei, la care se adaugă taxa de eliberare a documentului în valoare de 22 lei.

Pentru un pașaport simplu electronic (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani, prețul este de 236 lei, la care se adaugă taxa de eliberare a documentului în valoare de 22 lei.

Pentru un pașaport simplu temporar, prețul este de 97 de lei, la care se adaugă taxa de eliberare a documentului în valoare de 22 lei şi tarif suplimentar în valoare de 100 lei.

Paşaportul simplu electronic se eliberează conform legii în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare (în prezent termenul este redus la 14 zile calendaristice). Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni şi se eliberează conform legii în termen de cel mult 3 zile lucrătoare (în prezent termenul este redus la 2 ore), în următoarele situaţii:  pentru persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic; în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state în care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict; când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar filele au fost epuizate; când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească urgent în străinătate; când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii, concursuri oficiale, pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte.

Pentru eliberarea pașaportului simplu temporar în oricare din situaţiile menționate mai sus se percepe tariful suplimentar de 100 lei prevăzut de Legea nr.248/2005.

Cererile de eliberare a pașapoartelor simple electronice și a pașapoartelor simple temporare se depun și se tipăresc automat în momentul depunerii documentelor la ghișeu. (Irina L.)