Acasă Actualitate Consiliul Județean Suceava s-a reunit în ședință extraordinară pentru împărțirea bugetului pe...

Consiliul Județean Suceava s-a reunit în ședință extraordinară pentru împărțirea bugetului pe 2016


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava s-a reunit vineri în ședință extraordinară pentru împărțirea bugetului pe 2016.

 



sedinta CJ Suceava

Vasile Ilie, liderul grupului liberal din CJ Suceava:

”Ceea ce mi se propune azi pentru echilibrarea bugetelor locale e un lucru ce nu poate fi acceptat de nici o unitate. 11 localitati sunt fara niciun leu. Nu e posibil asa ceva. Au venituri atat de mari ca nu mai au nevoie de nici un ban.

Consideram ca nu e normal ca noi, CJ sa ne indreptam cu procese impotriva a jumatate din localitatile judetului pentru SMID si de aia am propus sa le acordam de la CJ o rata special pentru SMID. Noi solicitam ca amendamentul propus de noi sa fie acceptat pentru a scuti CJ de 47 de procese.

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

”Da, aveti dreptate ca aceste sume de bani trebuiau colectate pana acum pe baza de respect reiproc si acum suntem in instanta cu cele 47. CJ si noi ca persoane o sa avem 64 de procese de la cei care au platit legal la SMID. Cele 11 localitati care nu au transmis sau au spus ca nu au nevoie sa stie ca e vorba de o estimare si nu va fi cazul ca cele 11 localitati sa nu primeasca nimic. Nu putem sti care sunt prioritatile si formula din bugetul de stat. Imi pare rau, dar colegele de la directia economica au sunat personal primarii in sensul de a formula foarte repede acel raspuns la solicitarile din legea bugetelor. Trebuiau sa transmita raspuns pana pe 28 decembrie. Noi am asteptat pana pe 5 ianuarie.

Partea proasta e ca sunt doar 23 milioane de lei din total solicitari de 259 milioane de lei. Cu banii astia nu putem rezolva cerintele, dar facem o echilibrare de moment. Am vorbit cu primari care sunt suparati. La Crucea e cea mai rusinoasa alocare de buget pe care a facut-o Ministerul de Finante in acest an.”

Amendamentul propus de Vasile Ilie privind alocarea de sume pentru acoperirea unei rate anuale la SMID pentru 47 de localitati restante nu a trecut.

CJ voteaza nominal repartizarea bugetului. Ilie Nita a votat ”pentru”, desi liderul de grup a votat ”impotriva”.

Proiectul de buget NU a trecut la vot. Au fost 17 voturi ”pentru”, 9 ”impotriva” si 4 abtineri.

Printre cele patru abtineri una ii apartine vicepresedintelui PSD, Cristina Teodorovici.

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

”Am avut o evaluare personala in teren cu o situatie la DN si DJ. S-a circulat in conditii de iarna si in siguranta. aseara pana pe la 1 noaptea si cel mai greu s-a circulat pe rutele Suceava-Radauti si Suceava-Siret. Peste noapte au fost dificultati la Balaceana, dar nu au fost momente cand viata oamenilor a fost pusa in pericol.

Nu am sa spun lucruri negative despre cum si-au facut datoria firmele care au in sarcina acest lucru.

La Dorna e o stiuatie mai speciala pentru ca au fost temperaturi severe de minus 23 C. Centrala a functionat la maxim si are 3 cazane, 2 pe biomasa si unul pe CLU. Ieri dimineata am fost la centrala si stocurile de rumegus erau suficiente, dar nu e in  totalitate uscat si randamentul e scazut. Cazanul pe CLU nu are carburant pe stoc. Primaria nu are resurse sa poata asigura in totalitate caldura.

Cea mai rapida varianta trebuia sa treaca azi prin CJ, dar nu s-a putut intruni majoritatea de voturi. Pe 29 ianuarie, vom avea sedinta noastra de buget si vom constitui un cont ca sa putem asigura sumele pentru a putea asigura caldura in Dorna. Nu voi accepta sa fie altfel si vreau sa gasim solutii rapide. Sper sa putem trece cu echilibrarea bugetelor cat mai repede si inca nu putem da catre finante si localitati sumele disponibile.

Eu cred ca am inteles cu totii ca voturile in plenul CJ se fac asa cum trebuie, dupa credinta fiecaruia si nu au fost alt fel de abordari. Vreau sa discutam mai bine si sa vedem ce putem face. Nu voi avea doar discutii cu cineva.

Am sentimentul ca nu toti au inteles foarte bine. Am vazut si abordarea usor iritat ca 11 localitati nu au primit nimic, dar nu au cerut nimic.”


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version