Acasă Actualitate Piturca si „compania” duc Romania la Europene, dupa 8 ani de frustrari

Piturca si „compania” duc Romania la Europene, dupa 8 ani de frustrari


Intră acum și în grupul de

Românii s-au calificat miercuri seara la turneul final al Euro – 2008, învingând Luxemburg cu scorul 2-0. N-ar fi fost destul pentru aceasta reusita daca bulgarii nu remizau la Tirana, 1 – 1, cu Albania, acest rezultat încheind practic calculele calificarii pentru reprezentativa României

Au trebuit sa treaca 8  ani pentru ca tricolorii sa ajunga din nou în elita fotbalului european si daca aceasta s-a întâmplat se datoreaza în cea mai mare masura lui Piturca, cel care a stiut sa poarte pâna acum România neînvinsa spre Europene.



În acest moment desfasuratorul partidei cu fotbalistii Marelui Ducat conteaza doar pentru a rememora bucuria victoriei.

Prima repriza a fost una în care spectacolul de fotbalul aproape n-a existat. Pâna prin min. 35, când Dica a sutat mai „batos” pe poarta luxemburghezilor. Nici Daniel Nicolae nu a reusit sa reia cu capul un corner executat în 6 m de Fl. Petre, si nici Marica sa înscrie, sutând poate prea precis în bratele portarului gazda.

Trei ani a asteptat însa Florentin Petre sa vina min. 42 al meciului cu Luxemburg, pentru a marca din nou pentru Nationala. A primit atunci o minge în careul mic, bine calculata de Marica, si a reluat în plasa pentru 0-1, rezultat cu care s-a intrat si la pauza. Numarul 10 pe tricou (numarul lui Mutu) i-a priit micutului mijlocas.

Dupa fluierul de reluare, cu avantajul golului pe tabela, românii au fost mult mai vioi în atac si mai sa se aleaga si cu o lovitura de la 11 metri daca prea tânarul arbitru german Felix Brych ar fi vazut bine împingerea, în careul de 16 m, a lui Fl. Petre. Românii nu s-au negutat însa cu „fluierasul” si,  în min. 60, au marcat al doilea gol prin Ciprian Marica. Reusita însa a fost lucratura capitanului Chivu, foarte activ si ofensiv, care s-a batut pentru minge pe extrema stânga pentru a o trimite apoi în gheata lui Marica (nepazit de nimeni în careul mic), cel care a trimis-o în poarta. Acest gol va fi apreciat cu siguranta si de oficialii clubului Stuttgart, unde românul nu prea e bagat în seama. Restul partidei aproape ca a disparut în „ceata”, banalizat parca. Zeci de minute s-a jucat la o singura poarta, cea a luxemburghezilor. Gazdele au dat emotii mici si putine tricolorilor, cu câteva suturi trimise spre Lobont sau peste poarta lui, fara eficienta însa. Singurul adversar al românilor, prezent cu adevarat pe gazon, a fost Joel Kitenge, un fotbalist cu mai multa „vâna” decât coechipierii sai, ce evolueaza într-o liga regionala germana si care a pus probleme în câteva faze ofensive.  

Albania – Bulgaria  1-1… pentru România

Sampania a curs în vestiarul Nationalei României abia dupa ce s-a fluierat de final si în partida Albania – Bulgaria. Jucatorii nostri, cu ochii în televizoare, au fost însa la fel de dezamagiti ca si publicul prezent în tribunele stadionul din Tirana când albanezii au ratat o lovitura de la 11 metri ce le-ar fi adus victoria cu 2-1 în fata bulgarilor. Golul le-ar fi netezit românilor si mai bine drumul spre europenele de anul viitor. Trei fluiere… Albania – Bulgaria 1-1… Pentru România însa, care are astfel vizele gata puse pentru turneul final din Austria si Elvetia.

Declaratiile de dupa ale oficialilor, ale lui Piti, ale jucatorilor nu puteau fi decât pline de entuziasm si emotie. Chivu s-a „descarcat” parca, declarând cu ochii în lacrimi ca a „transpirat 7 ani la Nationala pentru calificare”. Florentin Petre s-a încalzit si s-a reîncarcat cu numarul 10 pe piept si nu putea spune decât „sunt fericit ca am marcat”. Presedintele LPF Mitica Dragomir vede România printre primele o formatii la Euro – 2008, iar directorul executiv al FRF Ionut Lupescu, desi asteapta victoriile si împotriva bulgarilor si albanezilor ca sa ia un gât de sampanie, a declarat clar: „Sunt mândru de echipa nationala”.

Selectionerul Piturca a facut ce a promis. Si-a „udat” baietii cu 50 de sticle de sampanie, pe care le-a platit din propriul buzunar. Si e stiut ca nu e un risipitor! Cei care îl cunosc pe selectioner de mai multi ani n-au vazut niciodata un Piturca mai fericit ca în seara de miercuri. A felicitat, a pupat, a laudat, si-a strâns în brate jucatorii, toti constienti ca sunt pe cale sa stearga frustrarea de aproape 8 ani a milioane de români ce asteptau sa-si vada echipa la Europene. Pâna la finalul preliminariilor, Piti vrea victorii si cu bulgarii, si cu albanezii. La primii, cu un scurt amendament: „Doar presa stie de injuriile bulgarilor, pe mine ma intereseaza aspectul sportiv”.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version